Provincie Noord-Holland

Extra geld voor jonge schoolverlaters

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen het komend jaar een extra bedrag van 150.000 uittrekken om jonge schoolverlaters via het bedrijfsleven aan het werk te krijgen. Het gaat om jongeren die niet verder komen dan hooguit twee jaar voorbereidend of middelbaar beroepsonderwijs. Op die manier beschikken ze niet over een startkwalificatie, zoals dat in vaktermen heet. Van alle Nederlandse jongeren tussen 20 en 25 jaar zit 25 % onder dat niveau.

Deze extra 150.000,- komen bovenop de 1.200.000,- die de provincie Noord-Holland in juni j.l. al beschikbaar stelde voor haar beleid op het terrein van Arbeidsmarkt en Onderwijs 2004 tot 2007. Het accent van het provinciale beleid ligt op het voorkomen van jeugdwerkloosheid.

Op dit moment laten Gedeputeerde Staten in kaart brengen wat scholen en gemeenten zelf doen aan het maatschappelijke probleem van schoolverlaters. Onderzocht wordt hoe de registratie op regionaal niveau gebeurt en welke initiatieven er bestaan om dat probleem aan te pakken. Bruikbare initiatieven worden doorgegeven aan andere spelers in het veld.

Andere actiepunten uit de priovinciale Agenda Arbeidsmarkt en Onderwijs 2004-2007 zijn:

* Werkervaringsplekken voor 1000 jongeren de komende vier jaar via de methode van de Stichtingen Herstelling (een vak leren via werk aan forten).


* Regelen van 700 leerwerkplekken in die branches van het MKB, die problemen hebben met een goede aansluiting tussen arbeidsmarkt (vraag) en geboden onderwijs (aanbod).

Uit recente onderzoeken blijkt dat lang niet alle vroegtijdige schoolverlaters terug willen naar de schoolbanken of naar een leerwerkproject. Die jongeren moeten ook kansen krijgen voordat ze afglijden langs de maatschappelijke ladder. Het gegeven dat voor 30 % van de werkgelegenheid maar weinig opleiding nodig is, biedt aanknopingspunten. Met de 150.000 extra willen Gedeputeerde Staten nu, door middel van voorbeeldprojecten, laten zien op welke wijze het bedrijfsleven daarin een rol kan spelen. Een voorstel voor de exra bijdrage zullen Gedeputeerde Staten op korte termijn ter besluitvorming voorleggen aan Provinciale Staten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Kauffman, (023) 514 3477.
Laurian Zwart 11 november 2004