Ingezonden persbericht


Voor de vijfde maal vindt op 11 november op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht de grote Limburgse opening van het carnavalsseizoen plaats. Het is tevens het eerste lustrum van de organiserende Sjeng Kraft Kompenei. Terwijl op plaatselijk niveau de seizoensopeningen om praktische redenen vaak naar het weekeinde worden verschoven, blijft de Sjeng Kraft Kompenei trouw aan de magische datum, de-elfde-van-de-elfde, en het magische tijdstip elf uur elf. Vandaar dat deze donderdag in Maastricht geen gewone, doordeweekse werkdag zal zijn. 's Lands gezelligste plein, het Onze Lieve Vrouweplein, staat dan in het teken van de marathon-artiestenparade:

De11devande11de De Brand Beer Opening vaan 't Vastelaovendssezoen

Om klokslag 11.11 uur zal Limburgs grootste en belangrijkste cultuurfenomeen, het carnavalsseizoen, met gepaste ceremonie geopend worden. Daar gaat een spectaculair openingsprogramma aan vooraf dat geleid wordt door Limburgs bekendste carnavalsambassadeur Pierre Cnoops (winnaar Orde van de Gulden Humor 2004/2005) en waaraan onder meer garde De Tegeliers, de Blauw Sjuut, de carnavalsbonden BCL en SLV, zaate hermeniekes en accordeonorkest Scala deelnemen. Deze ceremonie start al om 10.45 uur en staat helemaal in het teken van het 80-ste geboortejaar van Sjeng Kraft. Om 11.11 uur tellen we vervolgens samen met 11 gongslagen af. Dan barst tot 20.11 uur een non-stop carnavalsparade los waaraan topartiesten uit alle regio's van Limburg deelnemen. Met dit jaar voor het eerst een duo-presentatie: Lei Meisen en Marly van Ziesjoem. Orkest van de dag is weer het Mestreechs Vastelaovendsorkès. Een van de hoogtepunten van dit jaar zal zijn dat de in het hele land bekende Maastrichtse zanger Bennie Neijman optreedt met enkele dialectliedjes. Ook is de winnaar van de Närrische Hitparade 2004 van de WDR-televisie, Heinz Hülshoff, present.

Hoewel Maastricht de gastvrijheid biedt, gaat het om een provinciaal evenement. Dat wordt niet alleen onderstreept door de artiesten uit heel Limburg, maar ook door het feit dat vrijwel de hele Limburgse 'carnavals-familie' van de partij is. Dat zijn:


- De Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL)
- De Samenwirkende Limburgse Vastelaovendsvereiniginge (SLV)
- De Blauw Sjuut

- Winnaars Kìnjer Vastelaovendsleedjes Konkoer De Foemeleerkes
- Winnaars Limburgs Vastelaovendsleedjes Konkoer (LVK) Paul en Leo uit Heerlen
- Limburgs kampioen zaate hermeniekes, Kepotmaekerie uit Swalmen.
- En steeds meer carnavalsverenigingen uit heel Limburg die in vol ornaat naar Maastricht komen.

De Sjeng Kraft Kompenei heeft er veel vertrouwen in dat het succes van de afgelopen vier jaar - toen duizenden mensen het OLV-plein bezochten - ook op deze donderdag geëvenaard wordt. Afgelopen jaar verraste de organisatie met een extra groot en mooi podium en een kleurrijke lichtinstallatie op het plein voor de uren na zonsondergang. Het zal dit jaar echter nog fraaier zijn. In verband met de te verwachten drukte zal het plein iets anders ingericht zijn. Het podium blijft op dezelfde plaats, maar de buffetten worden zodanig geplaatst dat er een snellere bediening mogelijk is en meer mensen zicht krijgen op het podium. Tevens komen er eetbuffetten en toiletwagens. Ook worden er maatregelen getroffen om te voorkomen dat het winkelend publiek in de massa strandt en daardoor teveel gedrang ontstaat op de straat aan de cafézijde.

Inmiddels hebben al meerdere groeperingen, variërend van ondernemersverenigingen tot ontspanningsclubs, uit de hele provincie toegezegd met bussen naar het OLV-plein te komen. Er zijn zelfs enkele bedrijven die er een personeelsuitstapje van maken. Bovendien is veelvuldig te horen dat in bedrijven in Maastricht en omgeving al veel halve snipperdagen worden opgenomen. Vanwege de grote drukte zullen in en rond Maastricht extra verkeers- en parkeermaatregelen van kracht zijn. De organisatie adviseert bezoeker met het openbaar vervoer te komen.

De mensen die om welke reden dan ook niet naar 'De11devande11de' kunnen komen, krijgen de kans om het spektakel via radio en tv te volgen. L1 Radio laat de seizoensopening vanaf 10 uur live horen en L1 TV zendt dezelfde avond nog een uitgebreide samenvatting van het festijn uit.

Uiteraard is de entree gratis. De horeca-ondernemers van het Onze Lieve Vrouweplein zorgen voor een perfecte bediening aan het Brand Bier Buffet.


---



Ingezonden persbericht