Nederlandse Politiebond


Zorgelijke maatschappelijke ontwikkeling

Gepubliceerd: woensdag 10 november 2004.

Het hoofdbestuur van de NPB heeft met de NPB-adviesraad allochtone leden moeten vaststellen dat er een zorgelijke ontwikkeling in de samenleving valt waar te nemen. Die ontwikkeling loopt al enige tijd en is onlangs door de moord op Theo van Gogh in een stroomversnelling gekomen.

De Nederlandse samenleving bestaat uit bevolkingsgroepen met een verschillende culturele en/of religieuze achtergrond. Sinds 'nine eleven' is een toenemende spanning voelbaar. Na de opkomst van het fortuynisme, waarbij zogenaamde 'eenvoudige op- lossingen' voor gecompliceerde vraagstukken gemeengoed leken te worden, heeft zich een verhardende ontwikkeling ingezet. De dood van Fortuyn waarbij velen zeiden: 'Gelukkig niet omgebracht door iemand van allochtone afkomst!' heeft anderen ertoe gebracht zich het 'gedachtegoed' van Fortuyn toe te eigenen, veelal uitmondend in een scherper beleid tegenover bevolkingsgroepen van buitenlandse origine of alszodanig herkenbaar.

Rechtsstaat
Met de moord op Van Gogh, iets dat door iedereen die de rechten van de mens als uitgangspunt neemt slechts met afgrijzen kan worden afgewezen, lijkt de weg vrij te zijn om iedereen die er buitenlands uitziet, zeker als een hoofddoek wordt gedragen of het vermoeden van 'Midden-Oosten' of 'Arabisch' voor de hand ligt, minachtend te behande- len. Alsof die mensen collectief verantwoordelijk zijn voor de daad van een persoon of groep die de rechtsstaat niet als uitgangspunt wenst te nemen.

Geest uit de fles
Deze ontwikkeling beziet de NPB als uitermate ernstig. Natuurlijk vinden al onze leden, van allochtone of autochtone afkomst, elke vorm van geweld tussen mensen in onze samenleving verwerpelijk. Dat hoef je niet te zeggen om je geloofwaardigheid te bevestigen. Dat zouden de ouders, broers of zusters van onze allochtone leden (of anderen) natuurlijk evenmin behoeven te doen. Toch lijkt de geest een beetje uit de fles te zijn. Oude moeders van collega's die door het dragen van hun hoofddoek in een bepaalde groep zijn te plaatsen, worden op straat grof bejegend. Scholen en moskeeën worden belaagd met als reactie ook christelijke godshuizen. Sommige politici spreken van een oorlog tegen fundamentalistische islamieten. Anderen zoeken naar eenvoudige en kennelijk populaire oplossingen als het beëindigen van dubbele nationaliteiten. Weer anderen daartegen proberen 'de boel bij elkaar te houden'.

Hoe groot is de groep die zijn kans schoon ziet om de zaak aan de ene of andere kant 'op te fokken'? Om op de golf van 'onderbuikgevoelens' een slaatje uit de situatie te slaan? In onze ogen te groot. De media lijkt zich niet bewust van de gevolgen die zijn verbonden aan het zogenaamd in 'openheid' aandacht besteden aan allerlei verschijn- selen. Sociale intelligentie is bij velen plotseling een afwezige eigenschap.

De NPB roept de 'smaakmakers' in openbaar bestuur, media en andere pu- blieke functies op om het verstand te laten zegevieren en daarmee terug-houdend te zijn in de woordkeus. Onze samenleving is uiterst kost- en breekbaar. Kapot maken gaat sneller dan opbouwen. Het moet voor iedere groep wel leefbaar blijven!

Het hoofdbestuur van de NPB

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 10 11 2004 NPB