Dienstenbond CNV

CAO overleg ABN AMRO van start
15-11-2004

Op 15 november 2004 staat de eerste bijeenkomst voor het CAO overleg bij ABN AMRO gepland. Op die dag zullen officieel de uitwisselingen van voorstellen besproken worden. Vanuit vakbonden zal met name ingezet worden op verbeteringsafspraken rondom werkzekerheid. Door de bank zal ingezet worden op het variabel stellen van de beloning. Over deze twee hoofditems zal de discussie gaan.

Werkzekerheid:
Door de leden van vakbonden is duidelijk uitgesproken dat zij gaan voor werkzekerheid (80% van de CNV achterban was hiervoor). Om de afspraken omtrent werkzekerheid te verbeteren mag van de leden geld ingezet gaan worden. Deze boodschap is ter voorbereiding op het overleg ook naar werkgever uitgesproken. ABN AMRO heeft in haar inzetbrief daar ook rekening mee gehouden en wil die wens van de vakbonden ook bespreken.

Variabel stellen van de beloning:
Door ABN AMRO is aan vakbonden duidelijk gemaakt dat zij de prestatie zwaarder willen laten meewegen in de beloning. ABN AMRO wil de verhouding tussen vast loon en variabel loon vergroten. Vakbonden hebben aangegeven dat zij bereid zijn daarover te praten mits er nagedacht kan worden over goede randvoorwaarden.

Overige onderwerpen:
Natuurlijk zullen er ook andere onderwerpen de onderhandelingstafel passeren. Dan zal het gaan over de volgende onderwerpen:
* arbeidsduur en arbeidstijden. Wij willen vasthouden aan datgene zoals het nu in de CAO is geregeld. Volgens de CAO is het reeds mogelijk om 40 uur te werken met de daarbij behorende beloning. Ook 4x9 is geen issue. Wij vinden dat de afspraken en spelregels daarover helder zijn.

* Pensioenstudie. Deze zal een vervolg moeten krijgen ter voorbereiding op


1 januari 2006 naar aanleiding van overheidsmaatregelen. Daarom willen wij geen afspraken voor 2005.

* WAO en Ziektewet. Daarover zullen wel afspraken worden gemaakt. Op dit moment is nog onhelder wat er wel mag en wat er niet mag. Vandaar op dit moment geen concreet voorstel. Dit zal lopende de onderhandelingen een uitwerking krijgen.

* Vanuit de CNV Dienstenbond zal ook aandacht besteedt worden aan internationale collegialiteit.

Overige data:
Op dit moment staat het CAO-overleg gepland op 15, 24 november en 6 december 2004. Vakbonden hebben goede hoop dat zij er voor 6 december 2004 uit zijn. Bij deze info treft u de brief van vakbonden aan over werkzekerheid en de inzet brief van uw werkgever.

Heeft u vragen over de CAO onderhandelingen dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Erik Langeweg (e.langeweg@cnvdibo.nl)

NB:
Na zware inspanningen zoals 2 oktober 2004 hebben vakbonden bereikt dat er een Centraal Akkoord tot stand is gekomen. Dat is mogelijk gemaakt door de steun van leden. Als uw collega nog steeds niet inziet waarom lidmaatschap van een bond nuttig is dan moet u hem/haar maar eens herinneren aan het verschil van voor 2 oktober en na 6 november 2004. Een vakbond maakt dus het verschil. Lid worden is steun geven aan die vakbond, in deze de CNV Dienstenbond.