Nuon

PERSBERICHT

Amsterdam, 15 november 2004

Kosten gas en stroom omhoog door fors gestegen olieprijs

Nieuwe leveringstarieven Nuon per 1 januari 2005

Energieonderneming Nuon verhoogt per 1 januari 2005 haar tarieven voor de levering van elektriciteit en gas voor consumenten en kleinzakelijke klanten. De verhoging in de tarieven van Nuon is een direct gevolg van sterk gestegen inkoopkosten. Ook verhoogt de overheid de energiebelasting.

In Nederland is de prijs van aardgas direct gekoppeld aan de olieprijzen op de wereldmarkt. De prijs van aardgas wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde prijsniveau van olie in de afgelopen zes maanden. Omdat de olieprijs al lange tijd op een zeer hoog niveau ligt, is het aardgas dat Nuon bij Gasunie inkoopt fors duurder geworden. Bovendien wordt Nuon geconfronteerd met een hoger inkooprisico. Al deze effecten verwerkt Nuon in de consumententarieven voor gas en stroom. Een huis-houden met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh elektriciteit en 1820 m3 aardgas gaat hierdoor ruim ¬ 14 (inclusief BTW) per maand meer betalen.

Gemiddelde stijging energierekening per 1 januari 2005:

Nuon Stroom ¬ 1,94
Nuon Gas ¬ 8,74
Energiebelasting ¬ 1,22
BTW ¬ 2,25
Totaal per maand ¬ 14,15

Het termijnbedrag dat klanten maandelijks betalen voor energie wordt automatisch aangepast. Klanten ontvangen schriftelijk bericht over de tariefwijziging en wat dit voor hen betekent in de maandelijkse uitgaven voor energie. Klanten hoeven zo, bij gelijkblijvend energieverbruik, niet aan het einde van het jaar onnodig veel bij te betalen. Klanten van Nuon die hun leveringsprijs voor gas en elektriciteit in het verleden hebben vastgezet via de producten VastePrijsGas en VastePrijsStroom blijven per m3 en kWh hetzelfde betalen. De prijs van Nuon Groenstroom blijft gelijk aan de gewone stroom van Nuon. De meerprijs voor Nuon Natuurstroom - de schoonste stroom - blijft onveranderd.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende Nederlandse energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten 2,7 miljoen klanten bedient in met name Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle betrokkenen: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De omzet in 2003 bedroeg ¬ 5,1 miljard. Bij Nuon werken 10.000 medewerkers. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Friesland, Gelderland en Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.