Universiteit van Amsterdam

De invloed van een glasoppervlak op atomen


Promotie Experimentele natuurkunde


dinsdag 16 november 10.00 uur

Ronald Cornelussen deed onderzoek naar de interactie van rubidiumatomen met een glasoppervlak dat is gecoat met een dun laagje licht. Het extreem dunne lichtlaagje (ongeveer een golflengte) heeft zeer bijzondere toepassingen. Door de zeer lokale verstrooiing is het een goed instrument om laag-dimensionale atoomvallen te laden. Cornelussen gebruikte dit effect om atomen in een dun laagje boven het oppervlak te vangen, waarbij hij een dichtheidsverhoging van een factor 100 realiseerde. Ook kunnen atomen zeer dicht in de buurt van een glasoppervlak worden waargenomen. Zo kan op een heel directe manier de invloed van een glasoppervlak op atomen worden bestudeerd. Verder toonde Cornelussen met behulp van deze techniek aan dat spontane processen in een interferentie-experiment niet noodzakelijkerwijs leiden tot verlies van het interferentiesignaal.

R.A. Cornelussen: Optical trapping and manipulation of atoms near surfaces. Promotor is prof. dr. H.B. van Linden van den Heuvell.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.