Bond tegen het Vloeken

Bond tegen het vloeken steunt minister Donner in strijd tegen godslastering
Geplaatst op 16 november 2004
De Bond tegen het vloeken verwelkomt de aandacht die minister Donner vraagt voor het wetsartikel dat godslastering strafbaar stelt. De Bond hoopt dat door de publieke belangstelling voor dit onderwerp mensen zich gaan realiseren dat gelovigen kwetsbaar zijn in hun godsdienstige gevoelens. Ook op het gebied van godsdienst geldt de vrijheid van meningsuiting, maar men mag van mensen wel verlangen dat ze hun mening respectvol verwoorden.

Sinds het ezelsproces tegen Gerard Reve (1968) is het wetsartikel over godslastering een papieren wet geworden. Een veroordeling op grond van dat artikel kwam daarna niet meer voor, omdat volgens de Hoge Raad bewezen moet worden dat een gedaagde ook de bedoeling had tot godslastering en het krenken van godsdienstige gevoelens. De Bond ondervond dat nog in 1996 met betrekking tot een klacht tegen Theo van Gogh, die in een column Jezus Christus rotte vis van Nazareth had genoemd. Het Europese Hof in Straatsburg bevestigde overigens zonder opgave van redenen de beslissing van het Gerechtshof in Amsterdam tot afwijzing van de klacht

De Bond tegen het vloeken pleit voor een aanscherping van het bovengenoemde wetsartikel. De jurist Koos Plooy, opperde al in 1986 in het boek Strafbare godslastering dat de vrijheid van godsdienst ook meebrengt dat mensen gevrijwaard worden van verbale of visuele agressie tegen hun diepste geloofs- of levensovertuiging. De Bond sluit zich hierbij van harte aan.