AutoRai

16-11-2004

Suzuki rijder P-G Andersson wint Junior World Rally Championship

Door als tweede te finishen in de Spaanse Rally van Catalunya, is Suzuki-rijder P-G Andersson winnaar geworden van het 2004 Junior World Rally Championship.

De kampioenstitel van de jonge Zweed is het eerste wereldkampioenschap voor de Suzuki Ignis, die dit seizoen vijf keer als eerste werd afgevlagd in het Junior World Rally Championship. Daarmee zijn de betrouwbaarheid en de pure snelheid van de Ignis gedurende het gehele jaar overduidelijk aangetoond.

P-G hield zijn zenuwen gedurende de drie dagen op het Spaanse asfalt volledig onder controle om de punten in de wacht te slepen die nodig waren om de wereldtitel binnen te halen. P-G's prestigieuze titel betekent dat hij in de voetsporen treedt van bekende, hedendaagse toprallyrijders als Sebastien Loeb en Francois Duval. Beiden zijn afkomstig uit het JWRC.

P-G Andersson ondervond krachtige oppositie van twee andere Suzuki-rijders die ook nog kans maakten op de kampioenstitel, evenals Renault-rijder Nicolas Bernardi, die uiteindelijk winnaar werd in Spanje. De Suzuki's en de Renault vochten een zware strijd in de Catalunya Rally, de laatste ronde in het JWRC, die gekenmerkt werd door snelle en vloeiende asfaltproeven, verreden onder steeds wisselende omstandigheden.

Het succes van P-G zorgt voor een triomfantelijke bekroning van een excellent seizoen voor zichzelf en Suzuki. De 23-jarige rijder uit Zweden won drie rallys dit jaar, terwijl Suzuki vijf keer de hoogste plaats behaalde.

Mirco Baldacci eindigde met zijn Suzuki als derde in Spanje, terwijl Kosti Katajamaki zich in een identieke Ignis als vijfde klasseerde. Jari Matti-Latvala passeerde de finish als negende, nadat zijn wielophanging het op de laatste middag begaf. Guy Wilks, die tot Catalunya aan de leiding lag in het Junior World Rally Championship, leek op weg de titel te behalen totdat hij op de eerste proef van de laatste dag in een gladde bocht van de weg gleed. Urmo Aava tenslotte moest in zijn 2003 Ignis tijdens de tweede omloop de strijd staken door een onwillige versnellingsbak, die niet op tijd kon worden gerepareerd. De rally bestond uit 384 proevenkilometers, terwijl de start en finish gelokaliseerd waren in de badplaats Lloret de Mar.

Verloop van de wedstrijd
Een Suzuki lag gedurende het grootste deel van de eerste dag, die werd gekenmerkt door steeds wisselende omstandigheden, op kop. Hoewel alle rijders vonden dat ze van tijd tot tijd de verkeerde bandenkeuzes hadden gemaakt. Suzuki's Mirco Baldacci sloot de eerste dag in leidende positie af, maar verloor de koppositie de volgende morgen door een lekke band. Toen het droger werd kwamen de Renaults naar voren en Nicolas Bernardi de enige concurrent van de Suzuki-rijders voor de titel nam de leiding over.
Guy Wilks' derde plek was voldoende om hem de leiding in het kampioenschap te geven totdat hij op de laatste dag van de weg raakte. P-G Andersson schoof daardoor op naar de tweede plek en sleepte zo de titel in de wacht.

Uitslag van de Rally Catalunya

1. Nicolas Bernardi (Renault Clio) 3 h 58 m 08.7 s
2. P-G Andersson (Suzuki Ignis) +3 m 00.8 s
3. Mirco Baldacci (Suzuki Ignis) +3 m 57.7 s
4. Larry Cols (Renault Clio) +4 m 26.8 s

5. Kosti Katajamaki (Suzuki Ignis) +7 m 13.3 s
6. Alessandro Broccoli (Fiat Punto) +7 m 22.5 s
7. Kris Meeke (Citroen C2) +8 m 51.1 s

8. Alan Scorcioni (Fiat Punto) +9 m 58.7 s

Eindrangschikking Junior World Rally Championship na 7 ronden
1. P-G Andersson (Suzuki Ignis) 39 p

2. Nicolas Bernardi (Renault Clio) 37 p

3. Guy Wilks (Suzuki Ignis) 34 p

4. Kosti Katajamaki (Suzuki Ignis) 31 p

5. Mirco Baldacci (Suzuki Ignis) 23 p

6. Larry Cols (Renault Clio) 21 p

7. Kris Meeke (Citroen C2) 19 p

8. Urmo Aava (Suzuki Ignis 03) 16 p