Socialistische Partij

SP vraagt Balkenende om optimistisch perspectief

16-11-2004 * SP-senator Tiny Kox vraagt de minister-president vandaag tijdens de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer naar zijn perspectief voor de toekomst. Na de laffe moord op Theo van Gogh en de aanslagen die daarop volgden wordt het debat gedomineerd door politici die de angst onder de bevolking eerder aanwakkeren dan wegnemen. Door de afwezigheid van Balkenende bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer is dit de eerste mogelijkheid om de minister-president te vragen naar zijn toekomstvisie.

Kox wijst op de massale protesten tegen de moord, door migranten, autochtonen, vaders, moeders, jongeren, bisschoppen, dominees en imams. En de verontwaardiging van leerlingen van verbrande en gebombardeerde islamitische scholen, die zeggen dat ze er niets van begrijpen dat zoiets in hún land kan gebeuren.

Kox: "Op dit moment dient de echte waterscheiding in onze samenleving niet te lopen tussen autochtoon en allochtoon, tussen jong en oud, tussen rijk en arm, tussen links en rechts, tussen progressief en conservatief, tussen christen en moslim. De echte waterscheiding ligt op dit moment tussen democraat en extremist. Iedereen moet kiezen aan welke kant hij of zij staat. Het maakt mij niet uit of iemand zegt zich bij zijn schanddaad te laten leiden door een fundamentalistisch geloof of een racistisch geloof in 'white power'."

In het beleid voor 2005 zijn volgens Kox weinig voornemens terug te vinden die de samenhang in de samenleving herstellen. Dit liberale kabinet maakt de tegenstellingen juist groter, bijvoorbeeld door de no-claimkorting, het achterblijven van investeringen in het vmbo en het weghalen van de solidariteit in de regels rondom het pensioen.

Kox: "Dit kabinet kiest voor een politiek van creatieve destructie. Het wil de solidariteit beschermen door haar af te breken. Graag hoor ik waaraan de minister-president zich in deze tijden vasthoudt, wat hém inspireert en wat híj leert van wat er nu gebeurt. En hoe hij onze bevolking een perspectief denkt te bieden voor een betere toekomst." * De volledige inbreng van de SP-senaatsfractie in de algemene beschouwingen