Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

16 november 2004

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.00 uur in de perskamer van het stadhuis.


1. Uitbreiding opslagruimte Centraal Museum
Het Centraal Museum krijgt meer opslagruimte voor zijn kunstwerken. Het college stelt de raad voor een krediet van EUR 2.993.000 beschikbaar te stellen voor de bouw van een nieuw depot. Inzet is om de investering terug te verdienen door verhuur van niet benutte capaciteit aan culturele instellingen in Utrecht en omgeving.

Uitbreiding van de eigen depotruimte is onontkoombaar. Het huidige depot, dat dateert uit 1996, is sneller dan verwacht volledig benut. Nu al wordt elders in de stad relatief dure opslagruimte gehuurd. Het Centraal Museum heeft op dit moment 500 m2 geklimatiseerde depotruimte nodig en 150 m2 voor de opslag van boeken. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de groei van de eigen collectie.

Er wordt een nieuw depot naast het huidige depot gebouwd. Haalbaarheidsonderzoek, uitgevoerd in 2004, wijst uit dat de beoogde extra depotruimte toereikend is. Er komt voldoende capaciteit om voor meer dan tien jaar aan de behoefte aan opslagruimte te voldoen. Het haalbaarheidsonderzoek geeft ook aan dat het project rendabel is. De overblijvende capaciteit kan worden ingezet voor verhuur aan derden.

Eind 2002 gaf het college al toestemming om het aangrenzende pand aan de Vlampijpstraat 87 met dit doel aan te kopen. Uitbreiding op dezelfde locatie biedt voordelen boven nieuwbouw elders. Afspraak was dat het Centraal Museum de technische en financiele haalbaarheid zou onderzoeken, dat de financiering budgettair-neutraal zou geschieden en dat het college voor 1 januari 2005 over de haalbaarheid zou
worden gerapporteerd.


2. Boompjes aan de Opaalweg
Het college heeft besloten de boompjes, die door bewoners zijn geplant op een grasveld bij de Opaalweg waar 4 woonblokken met in totaal 150 studentenwoningen komen te staan, op een andere plek in de stad te herplanten. De bewoners krijgen eerst zelf de mogelijkheid de bomen op korte termijn weg te halen. Doen ze dat niet, dan zal de gemeente een andere plek voor deze bomen vinden. De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de studentenwoningen starten binnenkort, aangezien de woningen al in het vroege voorjaar van 2005 klaar moeten zijn.


3. Volgende stap voor transferium bij station Lage Weide Het transferium bij Randstadspoorstation Lage Weide krijgt 500 parkeerplaatsen op maaiveldniveau. Het college kiest bij het vaststellen van het Integraal Programma van Eisen (IpvE) voor een sober transferium dat eventueel op termijn makkelijk kan worden uitgebreid. Hiermee sluit het college aan op de wens van de gemeenteraad die te kennen gaf transferia in eerste instantie eenvoudig te willen houden met de mogelijkheid in een later stadium de capaciteit te vergroten. Transferium Lage Weide is één van de transferia uit de Parkeernota 2003 die worden ingezet om niet noodzakelijk autoverkeer zoveel mogelijk uit de binnenstad te weren. Bij transferia gaat het om grote parkeervoorzieningen aan de rand van de stad waar automobilisten makkelijk kunnen overstappen op het openbaar vervoer naar het centrum. Transferium Lage Weide komt bij het te bouwen station Lage Weide dat onderdeel uitmaakt van Randstadspoor. Het transferium wordt met de auto bereikbaar via een nieuwe verbindingsweg met de A2. Het college heeft besloten het IPvE voor transferium Lage Weide te laten uitwerken in een Voorlopig Ontwerp.


4. Draagvlakmeting betaald parkeren in delen van Dichterswijk en Rivierenwijk
In delen van de Dichterswijk en Rivierenwijk wordt nog dit jaar een draagvlakmeting betaald parkeren gehouden. Het college besluit hiertoe naar aanleiding van een groot aantal meldingen van een hoge parkeerdruk. Onder alle huishoudens, bedrijven en instellingen in delen van de twee wijken zullen vragenlijsten worden verspreid waarop belanghebbenden kunnen aangeven of ze voor of tegen invoering van betaald parkeren zijn. Bij voldoende draagvlak kan in beide buurten of in delen daarvan betaald parkeren worden ingevoerd. In de Dichterswijk zal verspreiding van de vragenlijsten plaatsvinden in het deel van de wijk dat wordt begrensd door de Croeselaan, de Asselijnstraat, de Kruisvaart en de Vondellaan. In de Rivierenbuurt wordt het onderzoeksgebied begrensd door de Vondellaan, de Dollardstraat, de Amaliastraat en de Jutfaseweg. De begrenzing van de onderzoeksgebieden is vastgesteld op basis van verzoeken om betaald parkeren die bij het Parkeerbedrijf zijn binnengekomen.


5. Betere afstemming beheer watergangen
Naar aanleiding van meldingen van bewoners en -organisaties zoals het Bewoners Overleg Lunetten hebben gemeente en waterschap betere afspraken gemaakt over de afstemming van werkzaamheden aan de watergangen in Utrecht. Het college heeft ingestemd met deze afspraken.
Het kwam voor dat de ene week medewerkers van de gemeente bezig waren watergangen schoon te maken. Een week later waren mensen van het waterschap bezig de aansluitende watergangen schoon te maken. Daardoor kon het gebeuren dat het vuil van de ene naar de andere kant van het water dreef, waar net was schoongemaakt. Dat schoot niet op. De nieuwe afspraken, die gelden voor de hele stad, zorgen ervoor dat werkzaamheden beter op elkaar aansluiten en zo mogelijk aan één uitvoerder worden opgedragen.


6. Faciliteiten voor discsport in Parkwijk
Bewoners van Parkwijk in Leidsche Rijn hebben een voorstel ingediend in het kader van het Recht van Initiatief. Zij hebben gevraagd verschillende grasvelden in Parkwijk uit te rusten met attributen voor het spelen van discsport. Het gaat om grasvelden in het Archeologiepark (voorheen: Klein Archeologiepark), het Prinses Amaliapark (voorheen: Groot Archeologiepark) en Park de Hoge Weide. Omdat Park de Hoge Weide onderdeel is van een project in ontwikkeling, komt daar geen locatie voor de discsport. Op de andere twee locaties zullen bijvoorbeeld markeringen worden aangebracht, goals en zogenaamde pole-holes (doel in de vorm van een mand). Het college heeft het voorstel op 21 september behandeld en voor verder onderzoek en afhandeling doorverwezen naar de wijkwethouder Leidsche Rijn. Hij heeft op 13 oktober 2004 besloten het voorstel te honoreren. Dit voorstel is ingediend voordat gepubliceerd werd dat het budget Recht van Initiatief vrijwel geheel gereserveerd was voor ingediende voorstellen. De kosten voor de uitvoering van dit voorstel bedragen EUR 16.400,- en komen ten laste van het budget Recht van Initiatief 2004.


7. Doorgaan met preventief fouilleren
Sinds mei 2003 heeft de politie in Utrecht steekproefsgewijs preventief gefouilleerd. Deze acties vonden plaats aan de Amsterdamsestraatweg, in de binnenstad, Hoog Catharijne, stationsgebied en de kop van Lombok. Binnen het aangewezen gebied werd de kleding en eventueel tassen en vervoersmiddel van personen onderzocht. In de periode november 2003 tot half mei 2004 zijn ruim 900 mensen gefouilleerd en waren er ruim 260 autocontroles. Dit leverde enkele wapens op; 37 keer werd afstand gedaan van een potentieel wapen (bijvoorbeeld een honkbalknuppel). Enkele mensen zijn geverbaliseerd voor strafbare feiten.

Het is moeilijk om te bepalen of het instrument 'preventief fouilleren' effectief is. In iedere geval wordt hiermee het dragen van een wapen in een bepaald veiligheidsrisicogebied preventief ontmoedigd. Of preventief fouilleren nu werkelijk bijdraagt aan een afname van het wapengeweld, is moeilijk aan te tonen. Deze periode van preventief fouilleren kende beperkte resultaten. De reacties van het publiek zijn wel positief: het veiligheidsgevoel van het publiek lijkt positief te worden beïnvloed door de acties. Al met al reden voor de burgemeester om -na bespreking van de evaluatie in de Commissie Bestuur en Veiligheid in en overleg met de lokale driehoek- door te gaan met preventief fouilleren. Dezelfde gebieden zullen daarvoor worden aangewezen. Ditmaal voor een periode van zes maanden.