Gemeente Someren




* Lierop afgesloten voor doorgaand verkeer
* De concept-Cultuurnota is uit!

* Openbare verlichting: veilig en herkenbaar
* Vanaf 1 januari a.s.: Pas 65 overbodig

Lierop afgesloten voor doorgaand verkeer

foto van een straat in Lierop Het college van burgemeester en wethouders maakt het voornemen bekend om doorgaand gemotoriseerd verkeer in Lierop tijdens de spits (7.00 tot 9.00 uur en 16.00 tot 18.00 uur) te weren door middel van een geslotenverklaringszone. Het doorgaande vrachtverkeer zal door dit voornemen de gehele dag niet meer door Lierop mogen rijden. Bestemmingsverkeer zal natuurlijk wel worden toegestaan.

Met de reconstructie van de Van Dongenstraat en de directe omgeving is fors geïnvesteerd in de leefbaarheid van Lierop. Maar de grote hoeveelheid verkeer die in de spits door de kom van Lierop rijdt, leidt tot een aantasting van de leefbaarheid. De doorgaande route door Lierop (Somerenseweg-Van Dongenstraat) is niet afgestemd op de vele autos die er dagelijks doorheen rijden. Hierdoor ontstaan er ongewenste en gevaarlijke verkeerssituaties. De grote hoeveelheid doorgaand vrachtverkeer zorgt ook buiten de spitsuren voor gevaarlijke verkeerssituaties. Het doorgaande gemotoriseerde verkeer dat niet in Lierop of omgeving hoeft te zijn, zal door dit voornemen gebruik moeten maken van de nabijgelegen Kanaaldijk-noord (N266).

Reacties zijn welkom:
De concept-Cultuurnota is uit!

De concept-Cultuurnota is klaar. In deze nota is een overzicht te lezen van de huidige activiteiten op het gebied van kunst en cultuur in Someren. Voor de toekomst zal een groot deel van het bestaande beleid blijven bestaan. Nieuwe initiatieven die de gemeente wil ondersteunen hebben betrekking op cultuureducatie en de ontwikkeling van een marktplaats voor vraag en aanbod van cultuur. Daarnaast is een budget beschikbaar voor nieuwe initiatieven.

Onlangs hebben de betrokken (gesubsidieerde) instellingen een exemplaar van de concept-Cultuurnota ontvangen met het verzoek hun zienswijze te geven op de inhoud van de nota. Ook andere belangstellenden worden hierbij uitgenodigd om te reageren op de concept-Cultuurnota. Na de inventarisatie van de reacties zal een definitieve versie van de nota ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Als u vragen heeft of als u een exemplaar van de nota wilt ontvangen, kunt u contact opnemen met de heer H. Hamacher van de afdeling Welzijn, tel. 0493-494888.

Terug naar boven

Openbare verlichting: veilig en herkenbaar

De straatverlichting wordt in de toekomst wit. Dit is een van de zichtbare veranderingen als gevolg van het beleids- en beheersplan Openbare verlichting dat de raad in de vergadering van september heeft vastgesteld. Wit licht komt natuurlijker over. Bovendien maakt wit licht het onderscheiden van kleuren gemakkelijker waardoor er een grotere herkenbaarheid is. Dit draagt bij aan een groter veiligheidsgevoel.

Om over te stappen naar wit licht is het nodig dat een groot deel van de lichtmasten en armaturen wordt vervangen. Een groot aantal is al verouderd en aan vervanging toe. Aan de verlichting van woonwijken, bedrijventerreinen en verkeerswegen zullen op verschillende plaatsen aanpassingen nodig zijn om het verlichtingsniveau aan de gewenste kwaliteit te laten voldoen. Het is de verwachting dat de veranderingen vele jaren in beslag nemen.

Daar waar mogelijk wordt de verlichting dimbaar. s Nachts zullen er dan geen lichtpunten meer gedoofd worden maar het licht brand dan minder fel.
Het nieuwe lichtniveau zal voldoen aan de landelijke normen en de normen van het Politiekeurmerk Veilig wonen.

Het Beleids- en Beheersplan Openbare Verlichting kunt u raadplegen via deze website (kies voor raadsinfo, dan via regelingen naar beleidsnotas). Heeft u vragen over de openbare verlichting, dan kunt u contact opnemen met de afd. Gemeentewerken van de gemeente Someren, tel. 0493-494888.

Terug naar boven

Vanaf 1 januari a.s.:
Pas 65 overbodig

Op 1 januari 2005 treedt de Wet op de uitgebreide identificatieplicht in werking. Vanaf deze datum moet iedereen van 14 jaar en ouder een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen.

Een Pas-65 wordt dan overbodig, bovendien is dit geen geldig legitimatiebewijs zoals bedoeld in de wet. Vanaf 1 januari zal dus de Pas-65 niet meer worden uitgegeven. Inwoners die in reeds het bezit zijn van een Pas-65 kunnen deze blijven gebruiken om korting te krijgen.

Na 1 januari 2005 dient u gebruik te maken van een geldig paspoort, identiteitskaart, vreemdelingenpas of rijbewijs om aan te tonen dat u 65 jaar of ouder bent om voor kortingen in aanmerking te komen.

Terug naar boven