Provincie Overijssel

Tarieven regiotaxi en kortingspas aangepast

Per 1 januari 2005 past de provincie de reizigerstarieven van de regiotaxi Vechtdal, Salland en Noordwest-Overijssel aan. Dat betekent dat het standaardtarief voor reizigers (zonder pas) omhoog gaat van EUR 1,40 naar EUR 1,60 per zone in alle gebieden. Het gereduceerde tarief voor reizigers met een kortingspas wordt verhoogd van EUR 0,85 per zone naar EUR 0,95 per zone. Daar staat tegenover dat voor regiotaxirijders onder de 65 jaar een forse reductie komt op het aanschaffen van de kortingspas. Deze groep kaarthouders betalen geen EUR 20 euro meer, maar

EUR 7,50.

Financiële druk

In de loop van 2005 gaat het huidige tarief van EUR 0,- voor 65+ pashouders ook naar de nieuwe prijs van EUR 7,50 per jaar. GS besluiten tot een geleidelijke invoer van het tarief van de regiotaxipas. Pashouders worden hierover per brief geïnformeerd. De reden voor de gestegen zonetarieven is de grote financiële druk waar de regiotaxi in West-Overijssel de afgelopen jaren onder is komen te staan. De vraag naar het product is groot, terwijl de kostprijs van het vervoer sterk is gestegen. Momenteel maken maandelijks 45.000 mensen gebruik van de regiotaxi in West-Overijssel. De rijksoverheid heeft besloten te bezuinigen en de subsidie voor het openbaar vervoer te bevriezen. Daarnaast zijn de tarieven vòòr 1 januari 2004 jarenlang niet verhoogd, ondanks een hogere kostprijs voor het vervoer.

Aanpassingen

De provincie is verantwoordelijk voor de regionale tarieven openbaar vervoer, waaronder de tarieven van de regiotaxi. Gedeputeerde Staten hebben vorig jaar al besloten om per 1 januari 2004 de tarieven van de regiotaxi te verhogen en de werking van het reductietarief te beperken tot de avonduren na 18:00 uur en de weekenden. Vorig jaar is door het bestuurlijk vervoersberaad ook ingestemd met een voorstel tot aanpassing van de tarieven per 1 januari 2005 en 1 januari 2006. Voor de tariefaanpassing voor 2006 is het nog te vroeg om een besluit te nemen.

nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
© 2004 Provincie Overijssel