Stadspartij Nieuwegein


Algemene Beschouwingen 2003 - 2004
Eerste termijn, uitgesproken door Peter Zwart, fractievoorzitter Stadspartij PGN.

Voorzitter, leden van de raad, dames en heren,

Inleiding

Bij het begin van onze bijdrage aan deze Algemene Beschouwingen willen wij de medewerkers van de Griffie en het ambtelijk apparaat danken voor hun inzet en ondersteuning van de raad in het algemeen en onze fractie in het bijzonder.

Veel van de onderwerpen die wij in onze bijdrage de revue willen laten passeren hebben te maken met geld. Financiën is daarom deze keer de afsluiting van onze beschouwing.

Bestuur

De fractie van Stadspartij PGN heeft het gevoel dat we geen vorderingen maken op het pad naar een werkelijk functionerende dualisering. Dat is niet verbazingwekkend omdat wij in deze gemeente, zeker binnen de raad, altijd in harmonie en collegiaal met elkaar zijn omgegaan. Dan is het niet eenvoudig om op zoek te gaan naar de tegenstellingen die een gegeven zijn van het dualisme. Hoewel er nu enige beweging lijkt te komen in de ontwikkeling van het presidium stagneert het, naar onze mening, met de verdere uitbouw van de griffie en de invulling van de rekenkamerfunctie. Wij hebben aan beide een grote behoefte, zowel voor het eigen functioneren van de raad als van haar rol als toezichthouder op de doelmatigheid in onze gemeente.

Regionale ontwikkelingen

De BRU, in haar huidige vorm, heeft de langste tijd gehad. Het is nog een kwestie van enkele weken en Nieuwegein zal deel uitmaken van een Regio van 10 gemeenten. De overige dertien gemeenten gaan vanaf dat moment hun eigen weg. In een kortgeleden gehouden werkconferentie is uitgesproken dat deze verandering ook aanleiding moet zijn om te kijken naar het functioneren van het regionaal bestuur en de communicatie tussen regio en gemeenten. Dat lijkt redelijk ver van ons bed maar is dat niet. Ook onze Nieuwegeinse bestuurders van het BRU zullen zich actiever moeten opstellen met de terugkoppeling naar u, de raad, en naar de raadscommissies. Dat signaal is voor ons duidelijk.

Binnenstad

In een recente enquête onder de bevolking is gebleken dat de inwoners van Nieuwegein zich niet of nauwelijks betrokken voelen bij de ontwikkelingen in de Nieuwegeinse binnenstad. Ook voor ondernemers in het centrum lijkt het allemaal erg onduidelijk wat er te verwachten valt. Het zou gek zijn als dat anders was! Ook wij, die regelmatig op de hoogte worden gehouden van vorderingen en ontwikkelingen, worden ongeduldig. Het is voor ons onmogelijk om vertrouwen te krijgen in een ontwikkeling die zich voortsleept van slecht nieuws naar nog slechter nieuws. Er zijn momenten, voorzitter, dat de fractie van Stadspartij PGN hoop put uit de signalen die we krijgen. Maar daarna is het weer te lang stil en krijgen wij het gevoel dat het volgende nieuws zal zijn dat het helemaal niet uitvoerbaar is voor het bedrag dat door het college 'taakstellend' is genoemd.
Is er nu al informatie over een eerste paal, waar dan ook? Over een warenhuis misschien?

ID banen

In de commissie SOC is gesproken over het verdwijnen van een zestal ID banen in het onderwijs. De commissie heeft zich, in overgrote meerderheid, uitgesproken voor het zoeken naar een oplossing voor deze problematiek. Wij zien er het nut niet van in om zes mensen van de ene in een andere uitkeringssituatie te laten belanden, met alle kosten van dien. Maar we zien ook helemaal niets in het verdwijnen van een stuk ervaring en zeer gewaardeerde onderwijsondersteuning. De commissie heeft aangegeven tijdens deze algemene beschouwingen te zullen bekijken of er een oplossing voor dit probleem is. Wij willen graag meedenken en meedoen met initiatieven op dit gebied.

Jongerenraad

Wij hebben lang verwacht en steeds gehoopt! Eindelijk komt de Jongerenraad er dan toch. Ongeveer 10 jaar na de eerste PGN motie en een jaar na de motie tijdens de vorige algemene beschouwingen zien we eindelijk de ontwikkeling waar we ons zo lang voor hebben ingezet.

Nieuwegein Radio

In de voorstellen van het college raakt Nieuwegein Radio haar subsidie kwijt. Dit maakt, zo vrezen wij, de start van een nieuwe lokale omroep vrijwel onmogelijk. Nog maar enkele jaren geleden, bij de fiscalisering van de omroepbijdrage, kreeg Nieuwegein, net als alle andere gemeenten, een bedrag van de Rijksoverheid voor de lokale omroep. Nieuwegein is, tegen onze zin, niet bereid geweest om het geld te gebruiken waarvoor het was bedoeld en liet de gelden in de algemene middelen terechtkomen. Wij blijven van mening dat daardoor de lokale omroep in onze stad de kans is onthouden zich zo te ontwikkelen dat kon worden voldaan aan de gestelde eisen van bereik en bekendheid.

Financiën

De komende jaren staat Nieuwegein voor een aantal ingrijpende bezuinigingen. Daarnaast stelt het college voor om op een aantal terreinen te investeren in de verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte.

Ook dit jaar ontkomen wij niet aan lastenverhogingen voor de burger. Een aantal verhogingen zijn -min of meer- trendmatig te noemen (o.a. OZB, Afvalstoffenheffing en Precariorechten). Het Rioolrecht stijgt dit jaar met maar liefst 17,8%. Dit is een direct gevolg van besluitvorming uit het verleden die een getrapte invoering van een forse verhoging regelde. En die is nodig door problemen die wij ondervinden met de huidige staat van het riool in Nieuwegein.

Wij vragen ons af of, met de steeds hoger wordende bedragen, we onderhand niet eens moeten gaan overwegen om de rioolheffing meer te differentiëren? Bijvoorbeeld: Een vast bedrag per woning en vervolgens een extra bedrag per bewoner. Dit is weliswaar niet geheel volgens de theorie van het 'waterspoor' maar het komt wel dichter bij het principe 'de vervuiler betaalt'. Hetzelfde zou kunnen gelden voor de afvalstoffenheffing. Er zijn in onze gemeente huishoudens die meerdere containers hebben. Zij betalen hetzelfde bedrag als iemand die er maar één heeft terwijl veel meer afval wordt aangeboden. In de tijd dat de bedragen relatief laag waren was er nauwelijks reden om hier energie in te steken maar, met de stijgende lasten, lijkt ons de tijd gekomen om hier, als raad, eens over na te denken. Wij zijn het immers die de kaders stellen!
Graag vernemen wij de mening van andere fracties hierover.

Voorzitter, de fractie van Stadspartij PGN vindt het zorgelijk dat opnieuw bijna 100.000 Euro wordt gekort op het budget voor de uitvoering Wet Voorzieningen Gehandicapten en dat dit 'voordeel' wordt gestort in de Algemene Reserve. Als dit bedrag daadwerkelijk overblijft, kunnen we daar mee leven. Maar daar tegenover willen wij van u graag de verzekering dat in 2004 geen aanvragen zullen worden afgewezen met het argument dat het budget is uitgeput. Indien onverhoopt meer geld nodig is, dan moet dat ook uit dezelfde Algemene Reserve terug kunnen komen.

In de komende jaren gaat Nieuwegein aanzienlijk bezuinigen op de breedte sport. Dit betekent o.a. dat er veel geld verdwijnt bij jeugd en sport. Wij betreuren dit omdat we de sport, zeker voor de jeugd, altijd hebben gezien als een belangrijke vorm van opvoeding en samenlevingsopbouw. Men tracht dit op te vangen door buurtsportwerk maar dat dekt slechts een deel van de 'lading'. Overigens wordt er ook bezuinigd op de seniorensport (een zeer specifieke vorm). Nieuwegein dreigt bij deze bezuinigingen haar voorsprong op sportgebied, die in de afgelopen 10 jaar is opgebouwd, te verliezen en dat is niet goed.

Tenslotte, voorzitter, nog even terug naar de bezuinigingen en de doelmatigheid. We weten dat we te maken gaan krijgen met een verlaging van de uitkering uit het gemeentefonds, een bijzonder belangrijke bron van inkomsten voor gemeenten. Als dat zo is, en dat betwisten we niet, zullen we spaarzaam moeten omgaan met de middelen die we hebben. Dat gezegd hebbende vinden wij het onvoorstelbaar dat uw college ons onlangs heeft gevraagd om een bedrag van meer dan een miljoen Euro voor het corrigeren van gemeentelijk beleid dat niet goed is uitgevoerd. Voor wie het nu nog niet in de gaten had: ik heb het over de uitvoering van de wijkverkeersplannen en de problemen met verkeersdrempels. De voorstellen van het college baseren zich op een technische evaluatie die een onverbiddelijk oordeel geeft. Wat wij node missen is een bestuurlijke evaluatie met inzicht in 'hoe het zover heeft kunnen komen'. Wij eisen de garantie dat een herhaling van dit kostbare drama uitgesloten is. In onze fractie, die vele malen in een heel vroeg stadium aan de bel heeft getrokken, bestaat geen begrip voor het feit dat, ook nadat wij daarvan melding hadden gemaakt, ongestoord is doorgegaan met de aanleg van onmogelijke voorzieningen die nu, voor erg veel geld, alsnog moeten worden aangepast. Zoals de kaasboer vroeger zei over een onsje: "tja, het is een miljoentje meer, mag dat?".
Wij vragen ons af wat een rekenkamer daarover zou zeggen. Helaas zullen we dat voorlopig nog niet kunnen weten.

Dank u wel.

---

Deze pagina is bewerkt op Sunday, 16-Nov-2003 15:27:32 CET