Provincie Limburg

Jeugdzorg voor 15.000 Limburgse jongeren Uitvoeringsplan Jeugdzorg Limburg 2005

In het Uitvoeringsplan Jeugdzorg Limburg 2005 geven Gedeputeerde Staten (GS) aan op welke manier de 13.000 tot 15.000 Limburgse kinderen en jongeren die jaarlijks van jeugdzorg gebruik maken, worden geholpen. Op 1 januari 2005 treedt de Wet op de jeugdzorg in werking die bepaalt dat provincies verantwoordelijk zijn voor de planning en financiering van de jeugdhulpverlening, de jeugdbescherming en de jeugdreclassering. Met jeugdzorg in Limburg is 80 miljoen gemoeid. Een duidelijk signaal naar onze Limburgse samenleving, dat wij de zorg voor jongeren die het moeilijk hebben zéér serieus nemen, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Odile Wolfs. Provinciale Staten nemen hierover op 17 december een besluit.

De Wet op de jeugdzorg verplicht provincies iedere vier jaar een Beleidskader Jeugdzorg op te stellen. Voor Limburg is dit beleidskader vastgesteld voor de periode 2004-2007. Met het uitvoeringsplan 2005 wil de Provincie o.a. de volgende resultaten bereiken:
1. 25% meer kinderen en jongeren in pleeggezinnen onderbrengen ten koste van het aantal kinderen en jongeren dat nu in jeugdinternaten wordt opgenomen;

2. een verplichte en aantoonbare relatie van welzijnsinstellingen en Bureau Jeugdzorg Limburg met álle scholen in de provincie;
3. Bureau Jeugdzorg Limburg moet 10% van het budget inzetten in lokale jeugd-voorzieningen en het onderwijs;
4. geen wachtlijsten voor de jeugdhulpverlening;
5. proef met een persoonvolgend budget in de jeugdzorg.

In Limburg worden jaarlijks tussen de 13.000 en 15.000 kinderen, jongeren met jeugdzorg geholpen en evenzoveel ouders. In het uitvoeringsplan is ook opgenomen dat jaarlijks 35.000 (!) kinderen in de gelegenheid worden gesteld met de Kindertelefoon te bellen. De Kindertelefoon maakt deel uit van de Wet op de jeugdzorg.

Wet op de jeugdzorg
De wet brengt een aantal belangrijke veranderingen aan ten opzichte van de huidige situatie. Een groot deel van de planning en financiering van de jeugdzorg in Limburg komt te liggen bij de gedeputeerde voor Jeugdzorg. Uitgezonderd zijn de AWBZ-gefinancierde kinder- en jeugdpsychiatrie, hulp aan licht verstandelijk gehandicapte kinderen en de justitiële jeugdinrichtingen. Vanaf 1 januari 2005 kan de Provincie worden aangesproken op hulp aan kinderen en jongeren, waarvan de ouders volgens de kinderrechter onvoldoende in staat zijn hun kind(eren) alleen op te voeden én op de begeleiding van jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd.
Als Bureau Jeugdzorg een indicatie heeft vastgesteld voor aanspraak op zorg voor kinderen, jongeren en hun ouders, dan moet de Provincie ervoor zorgen dat de gevraagde jeugdzorg beschikbaar is. De Wet kent ook vergaande bevoegdheden toe op het terrein van handhaving. De Provincie kan Bureau Jeugdzorg en de zorgaanbieders jeugdzorg een zogenoemde aanwijzing geven als de wettelijke regels niet of onvoldoende worden nageleefd. Hiermee heeft de Provincie de mogelijkheid om bestuursleden of leden van de Raad van Toezicht te schorsen of te ontslaan of tijdelijk te voorzien in de leiding van de organisatie.

17-11-2004 09:40