Gemeente Zwolle

Handhavingsbeleid geactualiseerd

Een bijdrage leveren aan het beschermen en bevorderen of herstellen van zowel de kwaliteit van de gebouwde omgeving, het -leef- milieu en de openbare ruimte van de gemeente Zwolle door naleving van de regelgeving te stimuleren en zonodig ook af te dwingen. Zo staat in de geactualiseerde nota Handhaven is regel, die vandaag door het college van BenW is vastgesteld, omschreven wat het doel van handhaving is.

De nota Handhaven is regel die vandaag is vastgesteld, is een actualisering van de in 1998 vastgestelde handhavingsnota. Ten aanzien van het handhavingsbeleid wijkt de nieuwe nota niet veel af van de vorige. De noodzaak tot actualisering vloeit hoofdzakelijk voort uit de behoefte om het gemeentelijk beleid beter aan te laten sluiten op landelijke ontwikkelingen.

Preventie
Preventie is een belangrijk uitgangspunt van het handhavingsbeleid van de gemeente.
Burgers en bedrijven moeten eerst weten wat er van ze verwacht wordt, waarom en hoe. Daarnaast moeten zij ook zoveel mogelijk gestimuleerd worden om de regels ook juist toe te passen. Hiermee kan voorkomen worden dat regels overtreden worden.

Handhaving
Als toch regels overtreden worden, kan door het houden van toezicht worden bereikt dat voorschriften alsnog worden nageleefd en overtredingen vrijwillig worden beëindigd. De gemeente noemt dit preventieve handhaving. Als preventie en preventieve handhaving er niet toe leiden dat burgers of bedrijven regels niet naleven, heeft de gemeente de mogelijkheid bestuursrechtelijke of strafrechtelijke instrumenten in te zetten.

Handhavingsprogramma
Jaarlijks wordt een handhavingsprogramma opgesteld. Met de handhavingsnota als leidraad worden hierin de prioriteiten voor het komende jaar vastgesteld. In het handhavingsprogramma voor 2004 vormen veiligheid en leefbaarheid de twee elementen die de doorslag geven bij het bepalen van die prioriteiten.


---