Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 16 november 2004

Gemeente Kampen wijst 297 gemeentelijke monumenten aan

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft onlangs besloten de gemeentelijke monumentenlijst uit te breiden. De eigenaren van de nieuwe gemeentelijke monumenten zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld. De aanwijzing van de gemeentelijke monumenten betekent een uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst (34) met 297 gebouwen en objecten tot in totaal 331 gemeentelijke monumenten.

Een uitgebreide procedure van inventarisatie en beoordeling heeft in april 2004 geresulteerd in een conceptlijst met gemeentelijke monumenten. Met deze lijst is vervolgens de informatie en inspraakprocedure richting de eigenaren van de beoogde gemeentelijke monumenten opgestart.
Een (klein) aantal eigenaren heeft een zienswijze ingediend. Na beoordeling van de zienswijzen is afgezien van de aanwijzing van één beoogd gemeentelijk monument. De overige zienswijzen zijn weerlegd.

Kampen is een gemeente met een grote rijkdom aan monumentale gebouwen. 534 daarvan zijn in het verleden reeds aangewezen tot rijksmonument. Kampen bevindt zich daarmee in de top 15 van grote monumentengemeenten. Daarnaast zijn er ook vele monumentale panden of objecten die van regionaal of lokaal belang zijn vanwege schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. Deze panden of objecten kunnen op grond van de monumentenverordening, na advies van de Monumentenraad, door het college van Burgemeester en Wethouders worden aangewezen als gemeentelijk monument.

Naast andere vergunningen zoals bijvoorbeeld een bouwvergunning, heeft de eigenaar van een gemeentelijk monument voor bijna elke verandering aan het monument een monumentenvergunning nodig. Daarbij wordt beoordeeld of niet onnodig monumentale waarden van het monument verloren gaan. Alleen normaal onderhoud is zonder meer toegestaan. Daartegenover staat echter de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor de restauratie van het gemeentelijk monument.

De aanwijzing van gemeentelijke monumenten is voor het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed een belangrijk onderdeel van het monumentenbeleid van de gemeente Kampen.