Technologie Stichting STW

16 november 2004

Nikkelsmikkelaars en kobaltkauwers in afvalwaterzuivering

STW-promovendus Stefan Jansen bepaalde hoe de prestaties van zuurstofloze afvalwater-zuiveringsinstallaties verbeteren door toevoegen van de metalen nikkel en kobalt. Zuurstofloze afvalwaterzuivering houdt in dat micro-organismen chemische stoffen omzetten in ongevaarlijke restproducten. Stefan Jansen promoveert op 15 november aan de Wageningen Universiteit.

Zuurstofloze afvalwaterzuivering is een efficiënte manier om diverse soorten verontreinigingen in afvalwater van fabrieken af te breken. In een zogeheten Upflow Anaerobic Sludge Bed Reactor (UASB) breken micro-organismen de verontreinigingen af tot ongevaarlijke en soms zelfs bruikbare stoffen. Jansen concentreerde zich op micro-organismen die methanol omzetten in methaan, dat als biogas kan fungeren. De organismen hebben metalen als kobalt en nikkel nodig om deze stoffen om te kunnen zetten. Stefan Jansen onderzocht welke reacties de metalen aangaan met het afvalwater, hoe de organismen de metalen het beste opnemen en wat de consequenties zijn voor de zuiveringsinstallatie.

Als er te weinig metalen aanwezig zijn, zetten de micro-organismen de producten minder snel om. Een overschot aan deze metalen leidt echter tot giftige gehaltes, waardoor de organismen sterven. Ook blijven er dan teveel metalen achter in het residu, wat niet goed is voor het milieu.

Stefan Jansen ontdekte dat nikkel en kobalt onafhankelijk van elkaar de omzettingssnelheid beïnvloeden. Ook blijken de metalen met elkaar te concurreren om te worden opgenomen door de organismen. Door deze concurrentie kan een overdosis van een metaal leiden tot een te lage opname van een ander metaal. Organismen nemen nikkel makkelijker op dan kobalt. Een overschot aan nikkel leidt dus tot een kobalttekort bij de afvalverwerkers.

Uit zijn resultaten formuleerde Jansen een aantal aanbevelingen voor de operatie van de zuiveringsreactor. Hij stelde minima en maxima aan de concentratie metalen die moet worden toegevoegd. Ook beveelt de promovendus aan om de metalen gebonden aan een andere stof toe te dienen. In zuivere vorm vormen de metalen namelijk verbindingen met de stoffen in het afvalwater en zijn dan niet meer beschikbaar voor de micro-organismen.

Het onderzoek van Jansen maakt deel uit van een groter interdisciplinair STW-project aan de Wageningen Universiteit. Terwijl Jansen zich richtte op de metaalopname en zijn effecten, hield zijn collega-promovendus Marcel Zandvoort zich bezig met de implicaties van metaaltoevoeging voor de bioreactor. Bo Jiang tenslotte bestudeert in zijn promotie-onderzoek de microbiologische aspecten van metalen in bioreactoren.

Meer informatie: ir. Stefan Jansen (WUR, inmiddels werkzaam bij Max Planck Instituut voor Mariene Microbiologie) t: +49(0)421 2028 838, sjansen@mpi-bremen.de Voor informatie over het gehele project: dr. ir. Piet Lens (WUR, Milieutechnologie) t: +31 (0)317 483 851, piet.lens@wur.nl
---

TOP Laatste wijziging: 17-11-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl