Erasmus Universiteit Rotterdam

Probleemgedrag van Marokkaanse jeugd wetenschappelijk onderzocht

Er is te weinig bekend over de oorzaken van probleemgedrag van Marokkaanse kinderen. Leerkrachten rapporteren veel gedragsproblemen bij Marokkaanse jeugdigen, terwijl Marokkaanse jongeren en hun ouders veel minder gedragsproblemen zien. Gonneke Stevens die op woensdag 17 november 2004 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam promoveert op Mental health in Moroccan youth in the Netherlands pleit in haar conclusies voor vervolgonderzoek.

Stevens heeft onderzocht hoe vaak emotionele problemen en gedragsproblemen voorkomen onder Marokkaanse kinderen van vier tot en met achttien jaar en welke factoren hierop van invloed zijn. Hiervoor heeft zij ongeveer vierhonderd Marokkaanse kinderen en achthonderd ouders in Rotterdam en Den Haag geïnterviewd en 550 leerkrachten een vragenlijst laten invullen.
Marokkaanse kinderen blijken zich over het algemeen meer dan hun ouders verbonden te voelen met Nederlanders. De binding met Marokkanen is bij jongeren even groot als bij hun ouders. Jongeren die een sterke binding hebben met Marokkanen en weinig binding met Nederlanders hebben niet meer emotionele en gedragsproblemen dan jongeren die een sterke binding hebben met zowel Marokkanen als Nederlanders. Marokkaanse meisjes die zich gemiddeld verbonden voelen met Nederlanders en Marokkanen lopen veel risico op conflicten met de ouders, wat leidt tot emotionele en gedragsproblemen. Risicofactoren en beschermende factoren voor probleemgedrag blijken grotendeels dezelfde te zijn als voor Nederlandse kinderen. Zo vertonen kinderen die van hun ouders regelmatig affectie ontvangen relatief weinig emotionele en gedragsproblemen. Kinderen die veel worden gestraft vertonen juist veel emotionele en gedragsproblemen. Opvallend is ook de conclusie dat jeugdigen die veel discriminatie ervaren relatief veel emotionele en gedragsproblemen hebben. Jeugdigen die zich betrokken voelen bij het moslimgeloof hebben niet meer gedragsproblemen. Integendeel, deze jongeren hebben iets minder risico op gedragsproblemen.
Het onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. De conclusies vormen een belangrijke aanzet tot meer noodzakelijk onderzoek op dit terrein. Bovendien biedt het handvatten om probleemgedrag bij Marokkaanse kinderen te voorkómen of aan te pakken.