Onderhandse plaatsing van 525.000 nieuwe aandelen Van der Hoop Bankiers N.V.

Persbericht

Van der Hoop Bankiers N.V. maakt bekend dat in de Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders van vandaag een onderhandse plaatsing van 525.000 nieuwe aandelen is aangekondigd. Bestaande grootaandeelhouders hebben in beginsel deze bijna 10% -emissie gegarandeerd op een koers van Euro 4,20, waarbij grootaandeelhouders hun toezegging pas definitief hoeven te bekrachtigen na kennisname van de actuele resultaatontwikkeling zoals uiteengezet in dit persbericht. De bevestiging van de toezegging van grootaandeelhouders wordt op korte termijn verwacht na goedkeuring van DNB en AFM.

In vervolg op het persbericht van 27 augustus 2004 over de halfjaarcijfers, meldt Van der Hoop dat de daar genoemde verslechtering van de provisiebaten in het tweede kwartaal van 2004 zich ook in de daaropvolgende maanden heeft voortgezet. Dit geldt met name voor de provisies die voortkomen uit de handel in effecten. De reden hiervoor is grotendeels gelegen in de stilte op de beurzen en de verder afgenomen activiteit van de particuliere belegger.

De rentebaten ontwikkelen zich wel conform eerder uitgesproken verwachtingen en stijgen in het tweede half jaar verder. De gestage uitbouw van het hypotheek- en spaarbedrijf voor de vermogende particulier werpt hier zijn vruchten af. De stijging in de rentebaten is echter onvoldoende om de gelijktijdige daling in de provisiebaten te compenseren.

Het resultaat 2004 tot heden wordt beïnvloed door vier grote incidentele posten. Allereerst is, ten laste van de eerste helft van 2004 een voorziening genomen van in totaal Euro 0,8 mln. voor de beoogde schadeloosstelling van participanten in drie film C.V.'s waarvan Van der Hoop syndicaatlid is geweest. In de tweede helft van 2004 is er nog Euro 0,2 mln aan nagekomen kosten bijgekomen. Daartegenover is er een netto belasting bate van in totaal Euro 0,5 mln. gerealiseerd die betrekking heeft op voorgaande jaren. Uit de verkoop van het gehele beleggingsboek in september 2004 en oktober 2004 resulteert per saldo een incidentele bijdrage in de winst van Euro 0,5 mln. Tenslotte is er een per saldo netto positieve boekwinst behaald op de verkoop van First Alliance Trust van Euro 0,9 mln. De bank zal naar verwachting voor 2004 afstevenen op een netto winst die vergelijkbaar is met die van 2003.

Peter van Hooijdonk stelt vast dat de uitrol van de strategie goed op koers ligt, maar dat het effectenbedrijf nog steeds onder niet aflatende druk ligt. De verkoop van het trust- bedrijf, de groei van de rentebaten en het aantrekken van nieuw kapitaal passen geheel bij de eerder uiteengezette strategie. De in de strategieplannen genoemde outsourcing van de back office loopt achter op schema doordat deze besprekingen moeizamer verlopen dan was verwacht. Stringente kostenbeheersing blijft noodzakelijk om de dalende effecten provisiecijfers het hoofd te kunnen bieden. De directie bestudeert de ontwikkeling op het gebied van provisies met zorg en zal waar nodig passende conclusies trekken.

Amsterdam, 17 november 2004

Raad van Bestuur

Voor nadere inlichtingen:
mr S.P.G.M. van Hooijdonk
prof. dr Ph.A. Stork
Tel.: 020-5226046

persbericht november 2004 Van der Hoop Bankiers N.V.


---- --