Socialistische Partij

Begrotingstijd in Noord-Holland

Het is begrotingstijd in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Een belangrijke tijd, omdat er besloten wordt waar volgend jaar geld voor beschikbaar is. Lees hieronder waarom de kosten voor een jubileumsfeestje pas achteraf in de boekhouding wordt opgenomen, waarom statenleden dure reisjes willen blijven maken, waarom de kwaliteit van het openbaarvervoer achteruit zal blijven hollen, waarom ambulances niet op tijd zullen komen en waarom de begroting helemaal niet sluitend is. Een impressie van de begrotingstijd.

Beatrix buiten begroting
Statenreisjes ter discussie
Geen structurele bijdrage aan Openbaar Vervoer Luchtkwaliteit en grote projecten Ambulancezorg, de VVD pakt uit
Gat van 107 miljoen, niks sluitende begroting dus Waar SP voor is en andere fracties tegen zijn

Fractievoorzitter Mienk Graatsma spreekt de Staten toe

Beatrix buiten begroting

De kosten (ruim een half miljoen euro) van het Noord-Hollandse feest ter ere van het vijfentwintigjarig jubileum van de koningin in 2005 zijn niet in de begroting van 2005 opgenomen. De SP vindt dat raar en stelt het ter discussie. Volgens de Commissaris van de Koningin, Harry Borghouts, echter is een en ander heel normaal: in het algemeen worden immers alle zaken die met de koningin te maken hebben, pas aan het grote publiek verteld, als de RVD, voluit de rijksvoorlichtingsdienst, zijn goedkeuring heeft gegeven. De opmerking van Borghouts is een uitroepteken waard. Ben je als overheid zo brutaal voor het privé-feestje van het staatshoofd die nota bene zelf in de lente van dit jaar heeft gezegd geen ophef te willen maar een klein, rustig feestje te prefereren, een flinke duit in de zak met gemeenschapsgeld te doen, dan laat je die gemeenschap daar ook nog eens helemaal onkundig van! De SP vindt dat ongehoord. En helemaal omdat het gebeurt in een tijd waarin vooral de minima de kabinetsbezuinigingen aan den lijve ondervinden. De half miljoen euros voor een feest dat het feestvarken in deze zelf eigenlijk helemaal niet wil, kunnen daarom veel beter besteed worden aan bijvoorbeeld de armoedebestrijding in de provincie en de SP zal deze lijn dus blijven aanhouden zodra de kosten van het feestje in de Staten definitief ter sprake komen.

Statenreisjes ter discussie

Fractievoorzitter van het CDA, de heer Bond was woedend: hoe durfde de SP zo badinerend over de werkreizen van statenleden naar het buitenland te zijn! En ook Borghouts, de Commissaris van de Koningin, liet zich kennen: de uitzending van het Vara-programma Zembla in september -waaruit duidelijk naar voren kwam dat nog nooit een Commissiewerkreis van een volksvertegenwoordiger, of het nu een statenlid was of een gemeenteraadslid, tot iets anders had geleid, dan het zijn op zichzelf van een teambuildend reisje voor degenen zich voor de reis opgaven-, nee, zei Borghouts, die Zembla-kenschets gold niet voor de werkreizen die Noord-Hollandse statenleden over de grens maakten. Díe reizen waren altijd zinvol. Hoe dat ook zij, typerend was dat het buitenlandse idee dat Bond (CDA) tijdens de begrotingsbehandeling zei te willen introduceren in Noord-Holland, afkomstig was uit Engeland, uit Heathrow, een buitenlandse regio waar tot op heden nog nimmer een statenreis naar toe is geboekt. Kortom, om informatie op te doen, hoef je niet naar het buitenland. En zo levert nota bene de zeer verontwaardigde heer Bond zelf het ultieme bewijs van de stelling van de SP dat statenreizen geen bijdrage leveren aan de provincie maar de gemeenschap alleen maar veel geld kosten ten faveure van een piepklein groepje mensen.

Geen structurele bijdrage aan Openbaar Vervoer

Naar de mening van de SP heeft het eerste jaar dat het rare college nu zit, raar omdat naast de VVD ook GroenLinks er in zit, voor de kiezers van GroenLinks alleen maar dikke tranen opgeleverd. Bart Heller, de fractievoorzitter van GroenLinks, liet dat niet over zijn kant gaan. De SP, zo zei Bart Heller in een reactie, was het voorbeeld van een laffe partij, want kritiek voeren vanaf de zijlijn is gemakkelijk. Nee, dan GroenLinks, je komt uit je stelling, oftewel je gooit je oerprincipes overboord en kijkt wat je al lobbyend binnen het college zelf kan binnenhalen. Bart Heller mag dat vinden, maar bij de tweede dag van de begrotingsbehandeling werd pijnlijk duidelijk, waar dat toe leidt. Dacht GroenLinks bij de collegeonderhandelingen in 2003 bedongen te hebben dat ieder jaar 2 miljoen euro naar het Openbaar Vervoer (OV) gaat, zijn het CDA- en VVD-deel van het college er van overtuigd dat een en ander alleen voor het jaar 2004 geldt. Ja, en dan zit je, want tegen twee van die grote rechtse molochen begin je dan als klein partijtje niet veel. Kortom, Groenlinks heeft door in het college te stappen niet alleen het verzet tegen de Tweede Zeesluis, de N201 en de Westelijke Randweg laten vallen, naar nu blijkt is het enig positieve wat ze binnenhaalden door in het college te stappen, namelijk de structurele bijdrage aan het OV, een wassen neus. Dan maar liever aan de zijlijn, met de basisprincipes hoog in het vaandel.

Luchtkwaliteit en grote projecten

Recent heeft de Raad van State de uitspraak gedaan dat de Nederlandse overheden zich strikt aan de Europese normen voor luchtkwaliteit dienen te houden. Die uitspraak kan grote gevolgen hebben voor projecten die in de provincie op stapel staan, zoals bijvoorbeeld die voor de Tweede Zeesluis. Immers, de concentratie fijn stof in de IJmond ligt nu al boven de norm. Een nieuwe, Tweede Zeesluis betekent meer lichterwerkzaamheden en dus meer fijn stof, en dus een nog verdere overschrijding van de norm. De SP heeft Gedeputeerde Staten (GS) gevraagd te onderzoeken welke projecten gevaar lopen geen doorgang te krijgen als de Europese norm gehandhaafd dient te worden. GS heeft daar mee ingestemd en zal binnenkort de resultaten van dat onderzoek aan de Staten overleggen.

Ambulancezorg, de VVD pakt uit

In de begroting zegt het college de noodzaak van een aanrijtijd van 15 minuten voor ambulances serieus te nemen. Echter, het college wil daar geen geld voor uitgeven. En dat is nou juist het punt: recent bleek uit onderzoek dat die aanrijtijd nooit gehaald wordt als er niet gauw geld bijkomt. De SP wilde van de gedeputeerde horen hoe dat zat. Het antwoord was naast supereenvoudig ook wat cru: ik doe wat ik moet doen, geld geven is de taak van het Rijk. Zelfs de VVD bleek dat antwoord iets te gemakkelijk vinden, er is ten slotte ook nog iets van morele plicht. De motie van de VVD, inhoudende als provincie desnoods geld voor te schieten om die aanrijtijd maar te kunnen halen, werd daarom ook door de SP gesteund.

Gat van 107 miljoen, niks sluitende begroting dus

De Noord-Hollandse begroting voor 2005 wordt door het college gepresenteerd als een sluitende begroting. Dat wil zeggen: baten en lasten heffen elkaar op. Bekijk je de begroting echter wat beter dan zie je dat die helemaal niet sluitend is. Er zit namelijk een gat van 107 miljoen in, een bedrag dat NoordHollandse college uit zijn reserves haalt om de begroting sluitend te krijgen. En dat is natuurlijk een heel ander verhaal. De SP vindt dat de vorm waarin Noord-Holland de begroting giet, niet klopt. Immers, de burger, in het algemeen een leek, heeft helemaal niet door dat de provincie belangrijk inteert op zijn reserves. Alleen een erkende financiële staatjeslezer, een accountant dus, kan wijs uit deze informatie. De SP pleit daarom voor een helderder informatieverstrekking. Vooralsnog pleit de SP daar alleen voor, het college en de Staten willen niet aan het idee van de SP, laatstgenoemden hebben kennelijk geen behoefte aan een heldere begroting. Hoe dat ook zij, de SP heeft dat wel en zal de begroting op dit punt blijven bekritiseren totdat de verheldering een feit is.

Waar SP voor is en andere fracties tegen zijn


- Om de nieuwe wet op de jeugdzorg die in januari van kracht wordt, goed uit te kunnen voeren, is een bepaalde som geld nodig. Nu al is bekend dat het rijk maar een deel van die som aan de provincie uitbetaalt. De SP vindt dat de provincie nu de zaken zo staan het ontbrekende deel (4,2 miljoen euro) voor moet schieten. Want een goed functionerende jeugdzorg is van het grootste belang. Alle andere fracties stemden tegen dit voorstel van de SP.


- Het Zuiderzeemuseum, een rijksmuseum, krijgt in 2005 minder subsidie van het rijk. Het museum komt daardoor in grote moeilijkheden. Zo zal het museum voortaan maandag niet meer open zijn, en dat was nu juist de dag waarop veel scholen het museum bezochten. De SP vindt dat de provincie het museum moet bijstaan, ten slotte betaalt de provincie ook mee aan het beheer van enkele rijkswegen in Noord-Holland. De andere fracties stemden tegen dit voorstel.


- De regionale Federatie van Ouders van verstandelijk gehandicapte kinderen (FvO) heeft te weinig inkomsten om zijn werk, het opkomen voor de rechten van hun kind binnen de cliënten- en patiëntenraden, goed te kunnen doen. En dat betekent dat dit type cliënt, ook nog eens een zeer kwetsbare cliënt, geen vertegenwoordiging heeft in de verschillende raden, met alle gevolgen van dien. De SP vindt dat de provincie samen met het FvO naar een oplossing voor dit probleem moet zoeken, zoals bijvoorbeeld directe subsidiëring van de stichting door de provincie. De andere fracties met uitzondering van de SGP/CHU stemden tegen dit voorstel.


- De provincie heeft dit voorjaar besloten 500 miljoen euro extra te investeren in de samenleving. Dat was en is mooi nieuws. Jammer alleen is dat ruim de helft in asfaltprojecten wordt gestoken, maar een kwart van de som gaat naar projecten in de zorg en de cultuur. De SP vindt dat dit moet worden omgekeerd, dus een kwart aan asfalt en ruim de helft aan sociaal-culturele projecten. Alle andere fracties stemden tegen. printvriendelijke versie