Lijst Pim Fortuyn


Pim Fortuyn De Grootste Nederlander Aller Tijden

16/11/2004 - De fractie van de Lijst Pim Fortuyn wil iedereen die zich heeft ingezet om Pim Fortuyn tot de Grootste Nederlander Aller Tijden te verkiezen van harte feliciteren met het resultaat! Mat Herben: "Opnieuw eerherstel voor Pim Fortuyn. In de persoon van Fortuyn vinden we alle aspecten van de andere grote kanshebbers terug. Pim was een sociaal bewogen politicus als Drees, een religieus humanist zoals Erasmus en een strijder voor de Nederlandse zaak en bereid daarvoor het hoogste offer te brengen, zoals Willem van Oranje.

Het mooie resultaat bij de verkiezing van de Grootste Nederlander bevestigt wat de Lijst Pim Fortuyn altijd heeft gezegd: het heden kent urgente problemen die moeten worden aangepakt. Veel Nederlanders blijken dit te hebben beseft. Rembrandt en Michiel de Ruyter waren in hun tijd ook De Grootste Nederlander.

Daarbij, vele van de grote Nederlanders uit de toptien zijn al door 'de geschiedenis' tot grote Nederlander benoemd. Dat hier nu iemand als Pim Fortuyn aan wordt toegevoegd, kan gezien worden als een correctie op deze vanzelfsprekende lijst. En is daarom te beschouwen als een erkenning van het feit dat we anno 2004 in een ander Nederland leven dan in de decennia of eeuwen ervoor.
Fortuyn heeft altijd gehamerd op het falende geschiedenisonderwijs met zijn gebrek aan vaderlandse geschiedenis, en opvoeding tot democratisch burgerschap en trots op het eigen land. Ook in deze zin is de uitverkiezing van Fortuyn juist te bestempelen als het einde van het tijdperk van cultuurrelativisme en de 'weg-met-ons-mentaliteit' die de afgelopen decennia de scepter zwaaiden in Nederland. We kunnen alleen maar hopen dat de volgende generaties hun eigen Pim Fortuyn tegemoet kunnen zien.

De uitslag bevestigt ook gewoonweg dat de Fortuyn-aanhangers meer overhadden voor de overwinning van hun favoriet dan de aanhangers van de overige negen kandidaten. Dat er nu kritiek op deze uitslag komt is in onze ogen dan ook erg onsportief. De verliezers lijken het vanzelfsprekend te hebben gevonden dat ze onderling konden uitmaken wie van de bekende klassieke grootheden de grootste was. Dat is een misvatting gebleken. De burger heeft gelijk.

Lees hier het pleidooi van Mat Herben: 'Waarom Fortuyn De Grootste is'