Ingezonden persbericht


Microsoft en Semansys ontwikkelen op XBRL gebaseerde Compliance Suite

Nieuw systeem voor digitaal rapporteren over de naleving van bedrijfs- en overheidsregels met behulp van vertrouwde functionaliteit

Schiphol-Rijk, 17 november 2004 - Microsoft en Semansys, een toonaangevende leverancier van softwareoplossingen voor financiële rapportages en bedrijfsmonitoring op basis van semantiek en XBRL (eXtensible Business Reporting Language), hebben de Compliance Suite ontwikkeld. Dit is een systeem dat volledige controle geeft over rapportage processen ten aanzien van bedrijfs- en overheidsregels, waarbij de mogelijkheden van digitaal rapporteren en XBRL worden benut. Met het systeem kunnen organisaties het teamwerk voor het maken van digitale bedrijfsrapporten coördineren. De software is ontwikkeld om de kwaliteit en de tijdige oplevering van de gegevens te verbeteren door het bewaken van de naleving, het uitvoeren van audits en taakbeheer. De Compliance Suite combineert de functionaliteit van Microsoft Office, Microsoft SharePoint Portal Server en de Semansys XBRL Composer binnen een vertrouwde omgeving voor digitaal rapporteren in teamverband. Het systeem is gedemonstreerd op het 10th XBRL International Conference in Brussel, op 16 en 17 november.

Voor de ontwikkeling van de Compliance Suite heeft Semansys zijn expertise op het gebied van rapportages en XBRL ingebracht, terwijl Microsoft kennis over workflow-processen heeft bijgedragen. XBRL is een op XML gebaseerde open standaard voor het creëren en uitwisselen van rapporten over Internet. De Compliance Suite is bijvoorbeeld bedoeld voor de rapportages van jaar- en kwartaalresultaten aan de Amerikaanse beursautoriteit SEC. Doordat gebruik wordt gemaakt van XBRL kan de controle veel sneller plaatsvinden. Ook de International Financial Reporting Standards (IFRS) worden ondersteund. IFRS is vanaf 1 januari 2005 verplicht voor beursgenoteerde bedrijven in de Europese Unie. De suite helpt met het tot op recordniveau bepalen van het informatierisico en de verantwoordelijkheid, waardoor de transparantie en duidelijkheid over de bestuurlijke aansprakelijkheid wordt verbeterd.

Het maken van een rapport over de naleving van regelgeving is meestal teamwerk. Hoewel bedrijven vandaag de dag voldoende zijn toegerust met geavanceerde financiële systemen en tools, worden de meeste rapporten gemaakt met Microsoft Office. De flexibiliteit van de Microsoft Office tools is ongeëvenaard en het toevoegen van extra functionaliteit voor rapportages en gestructureerde output vergroot de mogelijkheden van Microsoft Office. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de oplevering kunnen profiteren van een systeem dat de vertrouwde functionaliteit van Office combineert met de structuur van XBRL. Semansys XBRL Composer, de standaard applicatie voor digitaal rapporteren, kan gebruikt worden om de informatie binnen Office volgens specifieke rapportage-eisen van een label te voorzien. Voor de coördinatie van taken en documenten wordt Microsoft SharePoint Portal Server gebruikt. De combinatie levert een systeem op dat het traditionele ongestructureerde rapportageproces omzet in goed aangestuurd teamwork, met een mechanisme om de naleving te controleren en dat toegankelijk is voor audits. De kwaliteit, snelheid, coördinatie en de auditmogelijkheid binnen bedrijven kan zo verbeterd worden terwijl de implementatie eenvoudig is. De ervaring die Semansys met diverse implementaties van op XBRL gebaseerd digitaal rapporteren heeft opgedaan is bij deze oplossing ingezet om de drempel voor het implementeren van XBRL verder te verlagen.

De oplossing van Semansys kan door managers worden gebruikt om eenvoudig met 'drag-and-drop' de omvangrijke rapportagetaken te verdelen in een aantal subtaken. Deze taken kunnen aan medewerkers in het team worden toegewezen, met name aan degenen die het best gekwalificeerd zijn om de gevraagde gegevens te genereren. Werknemers die aan het rapport moeten bijdragen krijgen een melding dat er een taak op hen wacht. Zij kunnen op basis van het relevante deel van de rapportdefinitie de data genereren. Gegevens kunnen uit diverse bronsystemen worden geïmporteerd, of handmatig worden aangepast en samengesteld met behulp van Office. De manager kan de voortgang bewaken en het uiteindelijke rapport samenstellen als alle teamleden hun taak hebben afgerond. Het concept kan automatisch worden gecontroleerd op naleving en van alle data kunnen de bron en de historie worden nagegaan. Na een laatste controle kan het definitieve rapport worden ingediend.

Over Semansys
Semansys Technologies is een toonaangevend leverancier van softwareoplossingen voor financiële rapportages en bedrijfsmonitoring, gebaseerd op semantiek en XBRL. Het bedrijf biedt een unieke, veelomvattende oplossing die de snelheid, kwaliteit, transparantie en de uitwisseling van informatie binnen de 'financiële toeleveringsketen' verbetert. De software helpt regelgevers om het risico en de administratieve lasten te reduceren. Voor wie bedrijfsrapporten moeten maken levert Semansys makkelijk te gebruiken en efficiënte rapportageoplossingen. Het gebruik van open standaarden stelt gebruikers van deze software in staat om innovatieve monitoringtechnieken in te zetten, zoals dagelijkse balance sheets en permanente auditing. Semansys is nauw betrokken bij de ontwikkeling en de wereldwijde acceptatie van XBRL en heeft 's werelds eerste implementatie van deze standaard gerealiseerd. Semansys is gevestigd in Zoetermeer.