Gemeente Alkmaar


Evaluatie zomerkermis 2004 positief; kermis 2005 ook op Kanaalkade

Alkmaar, 17 november 2004

De proef om de Kanaalkade bij de kermis te betrekken wordt verlengd: De zomerkermis 2005 krijgt dezelfde plaats als de zomerkermis van dit jaar. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten omdat het merendeel (58%) van de reacties op de kermis positief was. Verder komt er een onderzoek naar de mogelijke plaatsing van een reuzenrad volgend jaar en wil het college afspraken met kermisexploitanten maken over maximale rit- en deelnametarieven.

Voorafgaand aan de zomerkermis 2004 uitten met name bewoners en ondernemers van de Kanaalkade bezwaren tegen de kermis. Reden om na de kermis een grondige evaluatie te houden, met als belangrijk onderdeel een raadpleging van inwoners en bedrijven. Via de Stadskrant werd iedereen uitgenodigd om zijn mening te geven over de kermis; de bewoners en ondernemers in het kermisgebied kregen een brief waarin ze persoonlijk werden uitgenodigd om te reageren via het digitale forum op Internet, een e-mailbericht of een brief. De reacties waren verschillend: terwijl sommige winkeliers op de Kanaalkade negatief over de kermis oordeelden vanwege een omzetdaling, vonden anderen de kermis mét Kanaalkade mooier en beter. Het totaal aantal reacties, en in het bijzonder de negatieve reacties, bleek lager dan verwacht. Van de in totaal 96 reacties is de meerderheid positief over de kermis (58%).

Wethouder Ad Godijn van Stadsbeheer hecht veel waarde aan de raadpleging van omwonenden en ondernemers. `Ik begrijp dat het plaatsen van de kermis op de Kanaalkade gevolgen heeft gehad voor de inwoners en ondernemers daar. Daarom vind ik het belangrijk dat iedereen de gelegenheid krijgt zijn mening hierover te geven. En nu blijkt, dat veel inwoners de overlast voor lief willen nemen voor het kermisplezier van een ander. Dat vind ik te prijzen.'

Aandachtspunten
Naast de `opiniepeiling' vroeg de gemeente onder andere de kermisbonden, De Kermisgids, de politie, de brandweer en de afdeling verkeer om advies, instanties waar vooraf ook al overleg mee was geweest. Hier werd de kermis grotendeels positief ontvangen.

De evaluatie bracht wel een aantal aandachtspunten naar voren waar de gemeente zeker extra aandacht aan wil besteden bij de kermis van volgend jaar. Het gaat om punten als de bereikbaarheid van de winkels, de verkeersdoorstroom, versnippering van de attracties, de hoge prijzen, de mogelijkheid attracties om te draaien op de Kanaalkade en de wens voor een reuzenrad.

Reuzenrad
Met een aantal punten kan de gemeente nu al aan de slag gaan. Zo start een onderzoek naar een goede locatie voor een reuzenrad. Als deze gevonden is, zullen in de advertentie voor de attracties voor de kermis van 2005 exploitanten van een reuzenrad speciaal worden uitgenodigd te reageren. Daarnaast wil de gemeente de kermisexploitanten aan maximale rit- en deelnameprijzen binden. Die bedragen EUR 2,50 voor grootvermaak en EUR 1,50 voor kinderattracties, met uitzondering van attracties met een beperkte omzet. Die attracties dienen bij inschrijving een vaste maximale rit- of deelnameprijs op te geven.

Proef
De zomerkermis besloeg dit jaar bij wijze van proef, naar aanleiding van het 750-jarig bestaan van Alkmaar, voor het eerst ook de Kanaalkade (het gedeelte tussen de Paternosterstraat en de Gedempte Nieuwesloot).

17 november 2004