Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200307387/1
Beroepen van enkele inwoners en van de gemeenteraad van Amstelveen tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland waarbij grotendeels goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan N201 van de gemeente Amstelveen. Het bestemmingsplan voorziet onder meer in de omlegging van de provinciale weg N201 tussen de Legmeerdijk en de Amstel. Het beroep van de gemeenteraad richt zich onder meer op de onthouding van goedkeuring aan het deel van het bestemmingsplan dat voorziet in de aanleg van voetgangers- en fietstunnels onder de N201.

* 200400215/1
Hoger beroep in verband met het bevel dat de burgemeester van Maastricht in september 2001 heeft uitgevaardigd om het Poolse schip General Maczek te ontruimen en ontruimd te houden. Het hoger beroep is ook gericht tegen het besluit van de burgemeester van 3 januari 2002 waarbij hij heeft gelast het innemen van een ligplaats met het schip op een plaats in de Beatrixhaven in Maastricht te beëindigen en tegen het besluit van de burgemeester van 13 augustus 2002 om hieraan een dwangsom te verbinden. De burgemeester heeft destijds deze maatregelen genomen op basis van bevindingen van de brandweer en de Scheepvaartinspectie. Gebleken was dat de situatie aan boord van en rond de 'General Maczek', die lag afgemeerd in de Beatrixhaven ter hoogte van enkele daar gevestigde bedrijven en werd gebruikt als huisvesting voor zeker zestig Poolse werknemers van een werf, zeer brandonveilig en levensbedreigend was. Niet alleen voor de personen aan boord maar, vanwege de slechte bereikbaarheid, ook voor de directe omgeving, zodat onmiddellijk ingrijpen volgens de burgemeester noodzakelijk was. De rechtbank in Maastricht heeft in november 2003 een eerder beroep van de eigenaren van het schip tegen de besluiten van de burgemeester ongegrond verklaard. Zij zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komen nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaaknummers 200308597/1 en 200400219/1


* 200401905/1
Beroepen van de Belangenvereniging BW-laan Even Nummers uit Amersfoort en van twee inwoners van die stad tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Utrecht waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan De Berg 2000 van de gemeente Amersfoort. Het bestemmingsplan maakt deel uit van een project van de gemeente Amersfoort waarbij verouderde bestemmingsplannen voor de bebouwde kom worden vervangen. Met het plan wordt al rekening gehouden met de aanvraag om de wijk aan te wijzen als beschermd stadsgezicht op grond van de Monumentenwet. Het college van gedeputeerde staten heeft in zijn besluit van 13 januari 2004 goedkeuring onthouden aan de bestemming Groenvoorziening voor zover dat betrekking heeft op het vijfhoekig binnenterrein dat wordt omsloten door de Barchman Wuytierslaan, de Van Hogendorplaan, het Thorbeckeplein en de Hensiuslaan. Er zou niet zijn gebleken van een zorgvuldige belangenafweging. Voor het overige is het bestemmingsplan goedgekeurd. De Belangenvereniging heeft beroep ingesteld vanwege de mogelijkheid om op de gronden tegenover de woningen aan de Barchman Wuytierslaan geluidsschermen te plaatsen.


* 200403220/1
Beroep van de Stichting Bont voor Dieren tegen de afwijzing door het college van B&W van Gemert-Bakel om bestuurlijke handhavingsmaatregelen te treffen tegen een nertsenhouderij in de gemeente. De stichting heeft naar voren gebracht dat er bij het bedrijf meer nertsen worden gehouden dan is toegestaan. Er is volgens haar sprake van een overbelaste situatie die niet te legaliseren is, daarom moet het college van B&W ingrijpen. Het college heft besloten om niet handhavend op te treden, omdat een nieuwe aanvraag voor een milieuvergunning van het bedrijf is ontvangen.


* 200403680/1
Hoger beroep van de Stichting de Faunabescherming tegen de verlening van de ontheffing voor het doden van reeën met behulp van geweer in gemeenten die behoren tot het werkgebied van Fauna- en Wildbeheereenheid Salland-Midden, Tussen Vecht en Dedemsvaart en De Koerkamp. Het college van gedeputeerde staten Overijssel heeft deze ontheffingen verleend in het belang van de verkeersveiligheid. Op de openbare wegen vinden botsingen tussen reeën en autos plaats, met aanzienlijke schade tot gevolg. Stichting de Faunabescherming is van mening dat de verkeersonveilige situaties niet ontstaan door overstekende reeën, maar door het rijgedrag van de automobilisten. Zij rijden te hard en houden te weinig afstand, aldus de stichting. Zie ook de zaaknummers 200403676/1 en 200403685/1