GroenLinks

Frattini weigert verantwoording af te leggen

Frattini tijdens hoorzitting 17 november 2004

Na afkeuring van Buttiglione schoof Italië Frattini, oud-buitenlandminister van het kabinet Berlusconi, naar voren als beoogd eurocommissaris. Tot groot ongenoegen van de Groenen weigerde Frattini in te gaan op vragen over zijn omstreden wetsvoorstellen die de belangenverstrenegling van mediamagnaat Berlusconi wegpoetste.

De europarlementariërs van de commissie burgerlijke vrijheden en de juridische commissie voelden Frattini - geoogd Europees Commissaris justitie, vrijheid en veiligheid - tijdens hoorzittingen aan de tand.

Ras-opportunist
"Franco Frattini is zeer intelligent, maar hij is ook een een ras-opportunist", concludeert Buitenweg na afloop van de hoorzitting van de commissie burgerlijke vrijheden. Dat laatste is geen karakteraanbeveling, maar kan voor een zaak positief zijn, stelt zij ironisch vast. "De eerder uitgesproken vrees van GroenLinks dat Frattini met hand en tand dubieuze zaken van Berlusconi zal blijven verdedigen, is dan minder waarschijnlijk. In zijn nieuwe rol zal hij zich naar zijn nieuwe bazen richten. Problematisch is dat hij daarbij de oren eerder naar de EU-regeringen dan naar de visie van het Europees Parlement zal laten hangen."

Geen verantwoording
Forse kritiek was er op het feit dat Frattini zeer ontwijkend antwoordde op vragen over zijn rol in de Italiaanse regering. De meeste kritiek spitste zich toe op de 'Frattini-wetten' die een oplossing zouden moeten geven voor de belangenconflicten van de zakenman-politicus Berlusconi. Buitenweg: "Hij weigerde uitleg te geven, laat staan verantwoording af te leggen, over deze wet waarin de samenballing van de politieke en mediamacht van Berlusconi gelegaliseerd werd." Nog voor Italië die Frattini-wetten aannam, wees het Europees Parlement die ontwikkeling af als strijdig met het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). Buitenweg: "Frattini's weigering om reflectie op deze zaak te geven is een zwaktebod."

Groenen tegen
De Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, bleven ook na de hoorzittingen serieuze twijfels houden aan de integriteit van de beoogd eurocommissaris. "Frattini doet alsof vandaag de eerste dag van zijn nieuwe leven is. Maar naast de Frattini-wetten is hij medeverantwoordelijk voor de Italiaanse accountancywet, die vervolging van verdachten van boekhoudfraude - waaronder Berlusconi - vrijwel onmogelijk maakt. "Bij een eurocommissaris justitie, vrijheid en veiligheid mag geen twijfel bestaan over zijn integriteit of houding ten aanzien van de justitiele autoriteiten en mensenrechtenverdragen. Daarom heeft de Groenen.EVA-fractie tegen deze kandidaat op deze post gestemd."

Links

- Beoogd eurocommissaris Frattini - stroman van Berlusconi? (15 nov 2004)
http://www.groenlinks.nl/europa/nieuws/Nieuwsbericht.2004-11-14.5320
- alles over de hoorzittingen met de nieuwe eurocommissarissen (16 nov 2004)
http://www.groenlinks.nl/europa/nieuws/Nieuwsbericht.2004-09-23.0543

«