Vereniging Nederlandse Gemeenten

Vng ondertekent afspraken elektronisch dossier jgz

Samen met het ministerie van VWS, de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg en GGD Nederland, heeft de VNG op 17 november 2004 afspraken getekend voor het Programma Informatisering Jeugdgezondheidszorg. Het betreft hier de ontwikkeling van een algemene standaard voor het elektronisch cliëntendossier (ECD)JGZ onder regie van het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (Nictiz).

Het ECD zal uitwisseling van gegevens tussen instellingen gemakkelijker maken, waardoor zowel zorgverleners als landelijke en lokale beleidsmakers een beter inzicht krijgen in de lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling en behoeften van jongeren tot negentien jaar en hun ouders.

De aanpak ontwikkeld door Nictiz is gebaseerd op de principes van de markt. Het is de bedoeling dat softwareleveranciers volgens de standaard ICT-pakketten ontwikkelen. De GGDen en thuiszorgorganisaties, die de JGZ uitvoeren, zullen zelf een keuze kunnen maken welk pakket ze willen gebruiken.

Staatssecretaris Ross van VWS heeft 3,5 miljoen euro uitgetrokken voor de ontwikkeling van de standaard en voor centrale voorzieningen. De implementatie op lokaal niveau zal door lokale financiering van de instellingen en gemeenten moeten plaatsvinden. De verwachting is dat aan het eind van het programma in 2007 een groot deel van de JGZ geïnformatiseerd zal zijn.

Persbericht VWS

Spreekpunten secretaris Ross-van Dorp

geactualiseerd op: 18 november 2004