Ingezonden persbericht


POËZIE OP POOTJES OOGST: 251 NIEUWE HAAGSE GEDICHTEN

Afgelopen maandag 15 november sloot de inzending voor Poëzie Op Pootjes. De afgelopen maanden zijn liefst 251 nieuwe gedichten van Haagse makelij binnengekomen. Meer dan onze stoutste dromen ons vooraf hadden ingefluisterd.

Poëzie Op Pootjes mag nu al een succes genoemd worden. De inzamelingsactie voor gedichten over het Haagse Gevoel begon op 5 september jongstleden met een presentatie tijdens het Haags Uit Festival. Middels de media werden de Hagenaars opgeroepen om het eigen OEHaagse Gevoel¹ in poëzie te vatten. Aan de oproep werd massaal gehoor gegeven.

KWALITEIT
Over de kwaliteit van de inzendingen kunnen we maar één ding zeggen: die is bijzonder wisselend. Van erg goed tot erg slecht. Maar omdat het hier geen wedstrijd betreft is het kwalitatieitsoordeel slechts bijzaak. De bedoeling is tenslotte om de Hagenaar aan het dichten te krijgen en om OEhet Haagse Gevoel¹ te inventariseren. Dat deze thematische doelstelling nogal ruim te interpreteren is blijkt wel uit de wijze waarop de mensen hem onder woorden brengen. De stad Den Haag wordt op vele manieren bezongen; van jubelende odes tot heftige verachting. Het merendeel van de inzenders voelt zich echter bijzonder goed in de stad, ondanks de veel voorkomende gevoelens van nostalgie ("vroegâh was het beterS").

STATISTIEKEN
Qua leeftijd blijkt Poëzie Op Pootjes een waar OE8-tot-88¹ gebeuren. Nou ja, van 9 tot 87 om precies te zijn. De gemiddelde leeftijd van de dichters ligt rond de 52 jaar. Ongeveer 60% van de dichters zijn vrouwen. Iets minder dan de helft van het aantal inzenders is in het bezit van een Ooievaarspas.

VOLGENDE STAPPEN
De jury zal zich de komende dagen buigen over de inzendingen. Gezien het grote aantal deelnemende dichters zal het onmogelijk zijn om iedereen een plaats te geven in de workshops, die vanaf 27 november aanstaande in de Centrale Bibliotheek zullen plaatsvinden. Er zal dus een selectie worden gemaakt. Daarbij zal toch naar kwaliteit en originaliteit gekeken worden. Naar de mogelijkheid van publicatie (in de Haagsche Courant en op posters in de Bibliotheek aan het Spui) of van voordracht (op Radio West, tijdens de opening van de expositie in de Centrale Bibliotheek op 27 januari, of bij de slotmanifestatie op 18 februari in Theater Zwembad De Regentes). De gedichten die buiten deze selectie vallen zullen ­ al dan niet in geredigeerde vorm ­ worden gepubliceerd in een bijzondere bloemlezing, die op 27 januari wordt gepresenteerd. (Een uitzondering wordt gemaakt voor gedichten die om de een of andere reden beslist