Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Arib en Van Heteren over geschenken aan artsen. (2040502650)

1
Hebt u kennisgenomen van het onderzoek van het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik (DGV), waaruit blijkt dat artsenbezoekers nog op grote schaal geschenken uitdelen aan huisartsen?

1
Ja.

2
Deelt u de conclusie van dit instituut dat de onafhankelijkheid van het voorschrijfgedrag door artsen hiermee in het geding komt?

2
Het voorschrijfgedrag van artsen kan op tal van manieren worden beïnvloed. Met het aannemen van geschenken kan het voorschrijfgedrag ongewenst worden beïnvloed, de arts kan zich daardoor in voorkomende gevallen voor een belangenconflict gesteld zien. Ik acht het van groot belang dat artsen hun medisch inhoudelijk oordelen niet door financieel-econmische motieven laten beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat zelfs geschenken van geringe waarde het oordeel van de arts beïnvloeden. Het is een goede zaak indien artsen zich dat vooraf meer bewust zijn. Onderhavig onderzoek draagt aan een dergelijk bewustzijn bij.

3
Geven de resultaten van dit onderzoek u aanleiding de beslissing van de Inspectie voor de Gezondheidszorg om het reclametoezicht op de farmaceutische zorg terug te brengen te herzien?

3
Bij brief van 22 september 2004 heb ik u reeds op de hoogte gesteld van mijn afspraken met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Codecommissie Geneesmiddelenreclame (CGR) over het toezicht op de naleving van de reclameregels. De resultaten van onderhavig onderzoek vormen voor mij geen aanleiding om de in eerder genoemde brief uiteengezette beleidslijn aan te passen. In deze brief heb ik aangegeven dat de CGR mogelijkheden verkent om prestatiegerichte afspraken met VWS te maken. In december verwacht ik van de CGR het werkplan 2005 te ontvangen. Ik ga ervan uit dat dit werkplan concrete aanzetten bevat om ­ op onderdelen ­ de effectiviteit van de inzet van de CGR te kunnen meten. U kunt dit werkplan van de CGR in begin 2005 tegemoet zien.


---- --