Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-484       |
|                                            |Arnhem|8 november 2004|
|                                            |,     |               |
Provincie gelderland maakt werk van duurzame ontwikkeling

Provincie ondertekent UITP-charter on Sustainable Development

Op 22 november a.s. ondertekent de provincie Gelderland als eerste regionale overheid het UITP (Union Internationale des Transports Publics)-charter on Sustainable Development. Om de ondertekening een feestelijk tintje te geven, houdt de provincie tegelijkertijd een conferentie over de wijze waarop zij duurzaamheid tot nu toe vorm heeft gegeven. De conferentie wordt gehouden in het Huis der Provincie, Markt 11 te Arnhem en begint 1 4.00uur.

UITP-charter
De provincie Gelderland maakt werk van duurzame ontwikkeling. De provincie heeft een document opgesteld waarin is beschreven hoe zij duurzaamheidaspecten tot nu toe vorm heeft gegeven en hoe zij dit in de toekomst gaat oppakken. Met het beschrijven van het strategisch kader, de inbedding in de organisatie, aangevuld met praktijkvoorbeelden en een plan van aanpak voor de komende jaren voldoet de provincie aan de eisen van de UITP om de full charter te kunnen ondertekenen. Met het ondertekenen van deze verklaring verbindt de provincie zich aan de principes van duurzame ontwikkeling.

Conferentie
Rondom de ondertekening organiseert de provincie een conferentie over duurzaamheid. Tijdens de conferentie laat de provincie medebestuurders en deskundigen zien hoe zij duurzaamheid op veel terreinen in de praktijk brengt. Niet alleen in het openbaar vervoer, maar ook op gebieden als water, leefomgeving, ruimtelijke en economische ontwikkeling. De integrale manier waarop de provincie het Provinciaal Verkeer en Vervoer Plan (PVVP-2) en het Gelders Milieu Plan (GMP-3) heeft vastgesteld, is een goed voorbeeld. De provincie Gelderland streeft eveneens duurzame ontwikkeling na bij onderdelen en activiteiten die te maken hebben met de provincie als bedrijf. Hiervoor is in de loop van 2004 een scan uitgevoerd en de uitkomsten en de consequenties van deze scan worden op dit moment intern besproken.

Uitgenodigd zijn de Gelderse statenleden, portefeuillehouders verkeer en vervoer, milieu en economie van alle Gelderse gemeenten en andere provincies, raadsleden van Gelderse gemeenten,(inter)nationale gasten van de UITP en partners bij de uitvoering van duurzaamheidbeleid. UITP: wereldwijde organisatie
UITP staat voor Union Internationale des Transports Publics. UITP is een wereldwijde organisatie op het gebied van openbaar vervoer waar de provincie Gelderland lid van is. In 1999 is het Toronto Protocol ondertekend door de leden van de UITP. Dit protocol gaat uit van het feit dat duurzame ontwikkeling de basis is voor elke organisatie om invulling te geven aan haar beleid om zorg te dragen voor een duurzame omgeving. De UITP heeft daarvoor ook haar verantwoordelijkheid genomen en haar leden uitgedaagd het concept van duurzame mobiliteit te omarmen. Hiervoor is het Charter opgezet waarin uitgangspunten staan voor duurzame ontwikkeling op economisch, sociaal en milieugebied. Voor meer informatie over de UITP zie: www.uitp.com