REGIOPLAN BELEIDSONDERZOEK

REGIOPLAN: zorgen om privacy leerlingen

Zorgen om privacy leerlingen
Ouders ongerust over beveiliging van leerling gegevens via internet

AMSTERDAM, DINSDAG 23 NOVEMBER 2004 - Bijna de helft van alle ouders vreest dat informatie die via internet beschikbaar komt over de prestaties van hun kinderen niet goed te beveiligen is. Zij maken zich ernstig zorgen over de privacy aspecten van deze nieuwe vorm van informatieverstrekking.

Dit blijkt uit een onderzoek dat Regioplan Beleidsonderzoek hield onder ruim 100 leden van haar ouderpanel. Aanleiding voor het onderzoek was de introductie en het in gebruik nemen van een nieuw softwarepakket. Dit pakket maakt het voor basisscholen eenvoudiger om via internet proefwerkcijfers, testresultaten en andere informatie over leerlingen toegankelijk te maken voor ouders. Op de eerste school die het pakket gebruikt, krijgen ouders via een wachtwoord toegang tot de cijfers en toetsresultaten, maar ook tot gegevens over de sociaal-emotionele ontwikkeling van hun kind.

Veel ouders zien wel iets in extra informatie over hun kind via internet (59 procent). Deze ouders willen niet alleen cijfers en toetsresultaten kunnen raadplegen, maar ook informatie over de sociaal-emotionele ontwikkeling en over cognitieve vaardigheden kunnen inzien. Zij vinden het vooral handig dat zij op die manier het hele jaar door zicht hebben op de ontwikkeling van hun kind. Toch zijn veel van deze ouders kritisch over het presenteren van persoonlijke gegevens op internet. Zij benadrukken dat de informatie heel goed beveiligd moet worden en dat ze niet willen dat andere ouders toegang hebben tot de gegevens over hun kind.

Verder is er een groep ouders die helemaal geen behoefte heeft aan een extra informatiebron op internet (28 procent). De meeste van deze ouders vinden het niet prettig dat persoonlijke gegevens over hun kind toegankelijk worden via internet. Zij vrezen vooral voor de privacy van hun kind, maar zijn daarnaast ook bang dat het persoonlijk contact met de leerkracht zal verschralen als gevolg van deze vernieuwing.

De angst voor onvoldoende beveiliging is voorstelbaar. Als informatie over de ontwikkeling van een kind in verkeerde handen valt kan dit, ook weer via internet, grote gevolgen hebben. Volgens Pestweb, een website over pesten voor het onderwijs, lijkt momenteel een verschuiving plaats te vinden van het pesten van het schoolplein naar het anoniem pesten via de computer en het mobieltje.

Noot aan de redactie