Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nog te weinig schone scholen

Astma Fonds en VMS starten adoptieprogramma voor basisscholen

Leusden, 23 november 2004 - Een structurele verbetering van de schoonmaak op scholen blijft uit. Oproepen van ouders, noodkreten van scholen en initiatieven van maatschappelijke organisaties en bedrijven hebben er nog niet toe geleid dat de Nederlandse scholen structureel schoner zijn. Het programma 'Schoon op school, fris in de klas', dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in 2002 introduceerde, heeft evenmin geleid tot permanente verbeteringen. Het Astma Fonds en de Vereniging van gecertificeerde Makelaars in Schoonmaakdienstverlening (VMS) hebben de handen ineen geslagen om het schoonmaakprobleem aan te pakken en het gebruik van het OC&W-programma te stimuleren. De organisaties adopteren zeventien basisscholen om te komen tot de noodzakelijke professionalisering van de schoonmaak op basisscholen.

Het adoptieplan bestaat uit kostenloze, persoonlijke ondersteuning door een gecertificeerde schoonmaakmakelaar gedurende het schoolseizoen 2004-2005. Samen met de basisschool onderwerpt de VMS-makelaar de bestaande schoonmaakovereenkomst aan een nauwgezet onderzoek. Na een aantal gesprekken met de school, moet er aan het einde van het schooljaar goed zicht zijn op de taakverdeling, de verantwoordelijkheden en de geleverde schoonmaakkwaliteit. Met het aldus verbeterde schoonmaakmanagement kunnen scholen structureel schoner worden. Het programma 'Schoon op school, fris in de klas', zorgt er bovendien voor dat de schoonmaakkwaliteit ook op de lange duur op niveau blijft. Tijdens de uitvoering van het adoptieplan worden de gebruiksmogelijkheden van het programma van OC&W geëvalueerd.

Gezond binnenmilieu
Het Astma Fonds houdt zich actief bezig met het schoonmaakbeleid op scholen, vanwege het belang voor kinderen met astma. Schonere scholen leiden tot een gezond binnenmilieu, waardoor kinderen met luchtwegklachten beter kunnen (blijven) meedoen in de klas. Het Astma Fonds heeft de VMS benaderd met het verzoek na te denken over de schoonmaakproblematiek op basisscholen. Het plan om zeventien basisscholen te adopteren is daar het directe gevolg van. VMS-voorzitter Reyk van Veen: "Onze leden waren meteen enthousiast voor het idee. Wij hebben veel ervaring met aanbestedingen en kwaliteitsmetingen op scholen, meestal in opdracht van gemeenten of ministeries. De kwaliteit wordt dan gemeten met het KMS (Kwaliteitsmeetsysteem van de VSR). Op het moment dat scholen zelf verantwoordelijk zijn, is daar minder animo voor. Het programma 'Schoon op school, fris in de klas', leeft nog niet echt. Die methode is er bovendien op gericht dat ouders een eenvoudige kwaliteitsmeting uitvoeren. Ik ben er niet gerust op dat dat nu spontaan gebeurt."

Vanaf begin mei hebben basisscholen zich kunnen aanmelden voor het adoptieprogramma. Uit deze aanmeldingen zijn zeventien scholen geselecteerd, die begeleid worden door negen VMS-leden.

Deelnemende basisscholen
. Ten Holtens Erve te Nijbroek
. De Speelwagen te Wognum
. Basisschool Kinderland te Leusden
. Basisschool CBS het Baken te Veenendaal
. OBS Het Vlot te Drunen
. Basisschool Herto Jan te Moergestel
. Klim op te Eindhoven
. De Flierefluiter te Westervoort
. Basisschool c.b.s. De Oase te Twello
. Basisschool De Goede Herder te Wapenveld
. Openbare Montesoribasisschool Ziezo te Roosendaal . Willibrordusschool te St. Willebrord
. R.K. Basisschool ABC in Gouda
. De Voorhof in Vianen
. Koninklijke Julianaschool te Waddinxveen
. Basisschool OBS De Maaskei te Urmond/Stein (2 locaties) . CBS De Hoeksteen te Leersum

Over het Astma Fonds
Het Astma Fonds stelt zich ten doel astma en COPD en daarmee verwante ziektebeelden te voorkomen en in Nederland de gevolgen van deze ziekten voor patiënten en hun directe omgeving en de samenleving te minimaliseren. De hoofdbeleidslijnen voor de periode 2001-2004 zijn: het doorbreken van de progressie van COPD, zowel bij patiënt als samenleving, het aanvullend benaderen van COPD als verslavingsaandoening, het verkrijgen van inzicht in de toename van astma, het realiseren van een betere controle van astma, het realiseren van een sterke positie van mensen met astma en COPD binnen het Astma Fonds en binnen Regionale Patiënten/Consumenten Platforms, het bieden van meer service op maat en het aangaan van strategische allianties. Over VMS

De Vereniging van gecertificeerde Makelaars in Schoonmaakdienstverlening (VMS) is een vereniging van professionele gecertificeerde schoonmaakmakelaars. De vereniging ondersteunt het vakgebied en behartigt de belangen van de makelaardij in schoonmaakdienstverlening en van haar leden. Daarnaast toetst zij de activiteiten van de leden op basis van onder meer een gedragscode. VMS ziet toe op een juiste uitoefening van de makelaardij binnen de schoonmaakbranche en geeft voorlichting aan leden en derden.


Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht