CDA

CDA
23-11-04
Boycot van parlementariërs afgeblazen

De halfjaarlijkse conferentie tussen parlementariërs van ontwikkelingslanden en Europarlementariërs die van maandag tot en met donderdag in Den Haag plaatsvindt en door prins Willem-Alexander wordt geopend, zal niet worden geboycot door de Europarlementariërs.

Op initiatief van de christen-democraten in het Europees Parlement dreigden de Europarlementariërs weg te lopen uit de conferentie indien de Zimbabwaanse ex-minister van landbouw Kumbirai Kangai, of iemand anders van de zwarte lijst, Zimbabwe zou vertegenwoordigen op de ACP-vergadering. Kangai blijft in Zimbabwe en reist niet af richting Den Haag. Kangai is nummer 22 van een lijst van 95 personen die door de EU mede verantwoordelijk worden gehouden voor de aanhoudende schendingen van de mensenrechten in Zimbabwe. Zij hebben in principe een reisverbod richting de EU, maar door een uitzonderingsbepaling is het voor regeringen juridisch lastig hen een inreisvisum te weigeren voor internationale vergaderingen. Naast het reisverbod heeft de EU ook de buitenlandse tegoeden van de 95 personen bevroren en is een wapenembargo ingesteld.

CDA-Europarlementariër Maria Martens: "De situatie in Zimbabwe is alarmerend. Miljoenen mensen leiden onder het Mugabe-regime, waar schendingen van de mensenrechten aan de orde van de dag zijn. Het gaat ons niet alleen om Kumbirai Kangai als persoon, maar om het EU-sanctiebeleid werkelijk effectief te laten zijn. Als parlementariërs kunnen we meer dan de regeringen van de lidstaten. We zien dat de voortdurende druk vanuit de EU en dus ook het Europees Parlement, vruchten begint af te werpen. Zimbabwe raakt langzaam maar zeker meer en meer geisoleerd, ook in Afrika zelf."

Martens: "Ik pleit ervoor bij de jaarlijkse herziening van de sanctieregels de voorwaarden zo te veranderen dat in toekomst het wel juridisch mogelijk is visa te weigeren voor het bijwonen van internationale vergaderingen. Door te dreigen met een boycot en op die manier de druk uit te oefenen, voeren we in feite als parlement het sanctiebeleid uit dat de Raad van Ministers zou moeten uitvoeren."