Algemene Onderwijsbond

Genoeg leerkrachten, te weinig geld: klassen dreigen naar huis gestuurd te worden

Te weinig geld voor vervanging zieke leerkrachten

Utrecht, 23 november 2004. Door een tekort bij het Vervangingsfonds kan volgend jaar een zieke leerkracht niet altijd vervangen worden. Collega's moeten zelf hun zieke collega vervangen, of klassen zullen naar huis gestuurd moeten worden. Ton Rolvink, dagelijks bestuurder Algemene Onderwijsbond (AOb): "Nu er eindelijk voldoende personeel is om zieke leerkrachten te vervangen, is er geen geld om de vervanging te betalen. Blijkbaar kwam het lerarentekort de minister wel goed uit. Want nu het lerarentekort is opgelost, blijkt er gewoon te weinig geld te zijn om adequate vervanging te kunnen regelen."

Het vervangingsfonds is een soort verzekeringsmaatschappij voor scholen, om de kosten van ziek personeel op te kunnen vangen. Iedere school betaalt een vaste premie, maar scholen die vaak een beroep op het fonds doen, scholen met een relatief hoog ziekteverzuim, betalen daar bovenop een opslag. Boven op de premie-inkomsten krijgt het vervangingsfonds een bijdrage vanuit het ministerie van OCW.

Momenteel zijn alle scholen in het Primair Onderwijs én in het Voortgezet Onderwijs bij het vervangingsfonds aangesloten. Het risico wordt hierdoor over vele premiebetalende scholen verdeeld, waardoor de premie relatief laag kon blijven. Het Voorgezet Onderwijs is per 1 augustus 2005 niet meer aangesloten bij dit fonds, maar krijgt per school een bijdrage waaruit vervanging betaald zal moeten worden. Voor de achterblijvende PO scholen zal de premie hierdoor fors moeten stijgen, terwijl ze geen extra middelen krijgen voor het vervangen van personeel. Voor 2005 heeft het vervangingsfonds voor het Primair Onderwijs, op een totaal van 361 miljoen euro, een verwacht tekort van 68 miljoen euro.

De Algemene Onderwijsbond is lid van het bestuur van Het Vervangingsfonds, maar dreigt nu daar uit te stappen. Ton Rolvink, AOb: "Of de premies moeten enorm omhoog, waardoor scholen moeten bezuinigen op andere uitgaven en de kwaliteit van het onderwijs dus aangetast wordt, of er is niet genoeg geld om ziek personeel te vervangen. Hierdoor stijgt de werkdruk voor de aanwezige collega's fors, of moeten er zelfs klassen naar huis gestuurd worden. Dit zijn voor ons als grootste vakorganisatie geen bespreekbare opties. Wij kunnen en willen daar geen bestuurlijke verantwoordelijkheid voor nemen."

Nu de minister het tekort aan vervanging van ziek personeel niet meer kan afdoen met een verwijzing naar het lerarentekort, moet zij het financieel mogelijk maken dat leerlingen niet naar huis gestuurd hoeven te worden of dat het probleem wordt neergelegd bij het zittende personeel. En dus, vindt de AOb, moet de minster een hogere bijdrage verstrekken aan het vervangingsfonds.

Nadere informatie: Marc Mathies (pers)voorlichter AOb, 030 - 2989210 of 06 - 53410159
-----------------------

---- --