Den Haag, 24 november 2004

Vragen van het lid Crone (PvdA) aan de minister van Economische Zaken

over stijging van gasprijzen

* Bent u op de hoogte van de actie van de Consumentenbond Stop de prijsstijging in de energiemarkt! , naar aanleiding van de aangekondigde tariefsverhogingen van 10%, die een gemiddeld gezin volgend jaar 150 tot 175 euro zullen gaan kosten?

* Waarom wordt deze prijsstijging doorgezet op een moment dat de olieprijs weer aan het dalen is en ook nog sprake is van een uitzonderlijke lage dollarkoers, zodat de prijs per vat olie relatief laag is?

* Wie houdt er toezicht op dat de olieprijs op de juiste manier wordt doorvertaald naar de gasprijs? Wie houdt, wat betreft de doorvertaling, toezicht op de prijs die Gasunie betaalt aan mijnbouwbedrijven? Wie houdt toezicht op de prijs die Gasunie vervolgens berekent aan de energiedistributiebedrijven? Wie houdt toezicht op de prijzen die de distributiebedrijven berekenen aan de consument? Welke rol speelt Dte hierin?

* Deelt u de mening dat Dte hier een actieve rol in zou moeten spelen? Waarom past de Dte haar bevoegdheden niet toe om maximumtarieven te stellen, zoals bedoeld in art. 95b van de Elektriciteitswet en art. 44 van de Gaswet? Hoe kunt u dat bevorderen?

* Wanneer zult u per AMvB nadere regels stellen ten aanzien van de onredelijkheid van tarieven, zoals bedoeld in art. 95b lid 5 van de Elektriciteitswet en art. 44 lid 5 van de Gaswet?

* Waarom is de rem op stijging van de gasinkoopprijs (1,36 cent per kubieke meter) afgeschaft? Hoe kan deze rem opnieuw ingevoerd worden?

* Waarom wordt nog steeds vastgehouden aan de koppeling van gas- en olieprijzen? Speelt hierbij het risico een rol dat energiebedrijven bang zijn te investeren in technologie en centrales die later onrendabel zullen blijken te zijn? Zou het voordeel van loskoppeling kunnen zijn dat de staatsinkomsten uit gas juist stabieler worden?

* Zou het niet wenselijk zijn dat, indien zowel de gasprijzen als de staatsinkomsten hoger zijn dan verwacht, de burger hiervoor rechtstreeks gecompenseerd kan worden? Zo nee, waarom niet?

www.consumentenbond.nl