Gemeente Someren





* Nieuwe alarmeringsapparaten in Someren

* Vervuiling oudpapier

* Aanbieden afvalcontainers: niet meer dan 75 kg Maandag 6 december van 9.00 10.00 uur:


Maandag 6 december van 16.00 17.00 uur:

Wethouders A. vd Velden-Coolen, M. Kusters en A. Thijs-Rademakers

Maandag 20 december van 9.00 -10.00 uur:

Maandag 20 december van 16.00 17.00 uur:

Wethouders A. vd Velden-Coolen, M. Kusters en A. Thijs-Rademakers
Nieuwe alarmeringsapparaten in Someren

In de maanden november en december gaat Stichting Welzijn Ouderen Asten Someren de huidige alarmeringstoestellen in de gemeente Someren vervangen door nieuwe apparatuur. Een belangrijke reden voor vervanging betreft de veroudering van de huidige apparaten. Bovendien zijn bij de nieuwe apparatuur ter uitbreiding van de veiligheid van gebruikers, meerdere randapparaten draadloos aan te sluiten zoals bijvoorbeeld een rookmelder of een valdetector. Ook wordt in tegenstelling tot het huidige systeem de nieuwe apparatuur aangesloten op een meldcentrale, waar alle alarmmeldingen binnenkomen en op een juiste manier afgehandeld.

De apparatuur wordt aangesloten op de centrale van Tympaan te Veldhoven, als onderdeel van de zorgcentrale van Stichting Thuiszorg Kempenstreek. Niet alleen technisch voldoet de centrale aan strenge eisen, maar wordt de centrale bemenst door speciaal hiervoor opgeleide zorgcentralisten en bepaalt wanneer nodig een verpleegkundige uiteindelijk de te ondernemen stappen bij een alarmmelding.

De invoering van het nieuwe alarmeringssysteem draagt ook in belangrijke mate bij aan ondersteuning van en gerustheid bij vaste verzorgers, familieleden en alarmcontactpersonen niet alleen overdag, maar vooral ook s nachts. Het merendeel van gebruikers van alarmeringsapparatuur is namelijk alleenstaand. Bij een alarmmelding wordt de vaste contactpersoon telefonisch in kennis gesteld door de meldcentrale met het verzoek zich te begeven naar het alarmadres. De centrale onderhoudt via de alarmapparatuur een open verbinding met de alarmmelder tot de contactpersoon ter plaatse arriveert. Wanneer nodig wordt direct verder hulpverlening ingeschakeld of worden aanwijzingen gegeven in hoe te handelen. De tussenkomst van een centrale heeft ook als voordeel dat foutieve alarmoproepen direct worden afgesloten zonder tussenkomst van contactpersonen.
In de loop van 2005 verwacht Stichting Welzijn Ouderen een start te maken met een gefaseerde invoer van vervanging van de huidige alarmeringsapparatuur in Asten.

Terug naar boven

Vervuiling oudpapier

Jaarlijks wordt in Nederland bijna 2,4 miljard kilo oudpapier en karton gescheiden ingezameld voor recyclingdoeleinden. Bijna de helft hiervan wordt ingezameld bij huishoudens. De papier recycling loopt dus goed. Er is wel een punt van zorg, en dat betreft de toename in de vervuiling van het ingezamelde huishoudelijk oudpapier. Met name plastic folies en vervuild verpakkingsmateriaal vinden we steeds meer tussen het oudpapier. Dit verstoort het papierrecyclingsproces ernstig. Hieronder leest u nogmaals wat wel en niet bij het oudpapier hoort.

WEL

* Kranten

* Tijdschriften en boeken

* Reclamedrukwerk
(zonder plastic folie)

* Telefoongidsen
en Gouden gids etc.

* Kartonnen en papieren verpakkingen
(bijv. dozen/doosjes van audio, hagelslag, macaroni, sigaretten, koekjes en
(vaat-)waspoeder

* Schrijfpapier

* Computerprints

* Eierdozen

* Enveloppen

* Papiersnippers

* Cadeaupapier

NIET

* Kunststoffen plastics
ingeseald papier, draagtasjes, zichtmappen, geplastificeerd papier
* Vloeistofdichte verpakkingen (karton)
voor zuivel, frisdrank, vloeibare wasmiddelen en wasverzachter
* Verontreinigde papieren
nat papier en karton, koffiefilters, vette pizzadozen, taartonderleggers

* Sanitair papier
zakdoekjes, keukenpapier, luiers, toiletpapier
* Ordners en ringbanden
met metalen klem en/of plastic kaft

* Behangselpapier
en vinyl

* Fotos

* Piepschuim

* Papieren zakken

Terug naar boven

Niet meer dan 75 kilo
Aanbieden afvalcontainers

Volgend jaar wordt er met nieuwe vuilniswagens afval ingezameld. Dit gebeurt dan op een andere manier. Meer informatie hierover leest u over een paar weken op de gemeentepagina.

Bij het nieuwe systeem is het nog belangrijker dat u zich precies aan de regels houdt. De belangrijkste regels worden hieronder nogmaals beschreven. Indien u zich niet aan de regels houdt, worden de komende week gele kaarten uitgedeeld, om u alvast te waarschuwen.

De regels
Doe de deksel van de container met het deksel dicht, er mag geen afval uitsteken;
Doe niet meer dan 75 kilo in de container. De huisvuilwagen kan namelijk niet meer dan dit aantal kilos omhoog heffen.