Amsterdam RAI

Veiligheid & Hulpverlening 2004
25 nov 2004

MINISTER REMKES: VERWACHT ALTIJD HET ONVERWACHTE

Van 25 tot en met 27 november 2004 in Amsterdam RAI

Minister J.W. Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft het belang van multidisciplinair samenwerken en informatie-uitwisseling benadrukt tijdens het openingscongres van de vakbeurs Veiligheid & Hulpverlening op 25 november in Amsterdam RAI. De disciplines politie, brandweer en ambulancediensten moeten volgens de minister gezamenlijk, en zelfs waar nodig met Defensie, kunnen worden ingezet.

Het openingscongres maakte deel uit van een regiobijeenkomst, georganiseerd door het Ministerie van BZK, voor onder andere het lokale en provinciale bestuur en de leiding van de regionale brandweer, politie en Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR). Remkes gaf tijdens zijn toespraak in Amsterdam RAI aan dat de afgelopen tijd opnieuw is gebleken hoe belangrijk multidisciplinair optreden is en hoe belangrijk daarbij de informatie-uitwisseling. Remkes: De kogels en messteken in de Linnaeusstraat in Amsterdam leiden via een afgebrande moslimschool in een Brabants dorp -Uden - naar het ontruimen van een wijk in Den Haag om potentiële terroristen onschadelijk te maken. Allemaal gebeurtenissen die vragen om multidisciplinaire inzet en dus om goede onderlinge communicatie, professionaliteit en goed bestuur.

Veiligheidsregios
De minister ging tijdens het openingscongres ook in op de invoering van veiligheidsregios. Die moeten zorgen voor professionele organisaties op het gebied van crisisbeheersing, die goed op elkaar zijn ingespeeld. Remkes: Ik krijg soms te horen dat sommige besturen denken hun verantwoordelijkheid niet meer te hoeven nemen omdat sommige taken op regionaal niveau zullen worden belegd; bijvoorbeeld het investeren in materieel. Dat is een verkeerde interpretatie. Het kabinetsstandpunt mag er niet toe leiden dat er onvoldoende wordt geïnvesteerd in de going concern."

Sleutelwoorden
Ook met het bedrijfsleven moeten volgens Remkes de banden worden aangehaald: We kunnen niet wachten, we moeten actie ondernemen zodat we in staat zijn op potentiële crisis te anticiperen. Pro-actie en preventie zijn hier de sleutelwoorden. Morgen kan de chemische fabriek in uw buurt ontploffen of een tankauto kantelen op een plek waar het niet uitkomt, of een gijzelneming in uw school. Verwacht altijd het onverwachte. Ook hier geldt volgens de minister dat er bewust moet worden omgegaan met veiligheid, zodat de gevolgen van crises waar mogelijk beheersbaar zullen zijn. Remkes: En als er een crisis is, zullen de gevolgen hopelijk minder ingrijpend zijn voor het dagelijks leven van de mensen.

Veiligheid & Hulpverlening
Nieuwe visies, praktijkgerichte oplossingen en innovaties: de vakbeurs Veiligheid & Hulpverlening 2004, van 25 tot en met 27 november in Amsterdam RAI, biedt een veelheid aan informatie, producten en diensten. Ongeveer 100 exposanten, speciale aandacht voor multidisciplinair samenwerken, congressen over actuele themas en een prominente plaats voor presentaties en demonstraties zorgen voor een compleet evenement. Meer informatie over de vakbeurs is te vinden op de website www.veiligheid-hulpverlening.nl.

Amsterdam, 25 november 2004


---
Noot voor de redactie /