B EN W BERICHTEN 2004 - 44 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 16,19 en 23 NOVEMBER

Algemene Zaken

1. (19-11) Het college van B en W heeft de brief aan de Raad over het tegengaan van segregatie in basisscholen vastgesteld. In de brief worden vijf concrete maatregelen beschreven die ervoor moeten zorgen dat er meer gemengde scholen komen. Het College vindt dat gemengde scholen vanuit het oogpunt van integratie beter zijn dan zwarte scholen. Er is deze week tevens een persbericht verstuurd waarin de vijf maatregelen worden toegelicht.

Beleid

1. (23-11) Het college van B en W laat een plan uitwerken om, in navolging van de afgelopen jaren, het jaar 2007 een thema te geven. In 2001 was het thema cultuur, in 2003 water en in 2005 zal sport het thema zijn. Voor het jaar 2007 wordt gedacht aan de thema's architectuur en stedelijke ontwikkeling.

2. (19-11)Het college van burgemeester en wethouders biedt de sponsors van de CHIO op 13 juni 2005 een diner aan in de Burgerzaal van het stadhuis. Het CHIO wordt van 16 tot en met 19 juni 2005 in het Kralingse bos gehouden.

3. (19-11) Het College heeft besloten een budget beschikbaar te stellen aan de businessunit Juridische Diensten van de Servicedienst voor het verwerken van een ontstane stuwmeer van bezwaarschriften. Het aantal ingediende bezwaarschriften zal, volgens prognose op basis van de eerste10 maanden van 2004, meer dan 9000 betreffen. Dit recordaantal houdt een stijging van ruim 50% t.o.v. van het gemiddelde aantal bezwaarschriften dat de afgelopen zeven jaar is ontvangen. Binnen de businessunit JDR zijn verschillende projecten gestart om het stuwmeer weg te werken en om te komen tot een structurele bekorting van de doorlooptijden van bezwaarschriften. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de toezegging, vastgelegd is in het Burgerjaarverslag, om binnen enkele jaren alle bezwaarschriften binnen de termijn van 21 dagen af te handelen.

4. (23-11) Het College heeft het 'Aansluitplan Rotterdam - saneren ongezuiverde lozingen' vastgesteld. Met het aansluitplan wordt invulling gegeven aan de wettelijke zorgplicht die de gemeente heeft om al het afvalwater doelmatig in te zamelen en te transporteren naar zuiveringsinstallaties. Het aansluitplan richt zich op 390 panden en kost bijna E 8 mln.

5. (19-11) Op maandag 4 april 2005 vindt in de Burgerzaal van het stadhuis een diner plaats ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Rotterdam Marathon. De burgemeester treedt hierbij als gastheer op.

6. (23/11) Het college van B en W heeft het jaarverslag Leerplicht over het schooljaar 2003-2004 vastgesteld. Uit het jaarverslag blijkt dat de meldingen van verzuim zijn gestegen. Deze stijgingen worden veroorzaakt doordat de scholen verzuim steeds beter melden. Dit jaar is het percentage meldende scholen gestegen naar 83%. Het schooljaar ervoor was dit nog 76%. De doelstelling is dat in 2006 100% van de scholen in Rotterdam verzuim meldt. Het College heeft tevens de actielijst Leerplicht 2004-2005 vastgesteld. In het afgelopen jaar heeft Leerplicht een intensieve samenwerking met de scholen bewerkstelligd waardoor het accent is verschoven van constateren en afhandelen naar voorkomen en structureel oplossen. Voorbeelden hiervan zijn de controleacties, de koppeling van één leerplichtambtenaar aan scholen in één regio en het aanwezig zijn van leerplichtambtenaren op spreekuren op scholen. Daardoor is de leerplichtambtenaar zichtbaarder geworden bij de leerlingen. Specifiek aandachtspunt is het tegengaan van thuiszittende leerlingen. Hiertoe is vorig jaar een schakel tussen de uitvoering van de leerplichtwet en het beleidsveld leerlingenzorg gerealiseerd met de zogeheten poortwachters.

7. (23/11)Het college van B en W heeft aan de raad voorgesteld om de subsidie voor schoolbegeleiding voor 2003 definitief vast te stellen. Alle schoolbegeleidings-diensten hebben over 2003 rekening en verantwoording afgelegd, die is gecontroleerd en goedgekeurd. De subsidie kan daarom definitief worden vastgesteld. De ontvangen subsidie van het Rijk wordt aan de vier in Rotterdam actieve schoolbegeleidings-diensten toegewezen op grond van een gelijk bedrag per leerling. De totale rijkssubsidie voor het jaar 2003 bedraagt E2.134.044,-.

8. (23-11) Het College heeft kennisgenomen van de derde voortgangsrapportage samenwerking onderwijs-jeugdzorg, getiteld 'nog veel te doen, al heel veel gedaan'. Dit rapport is uitgebracht door het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn. Hierin wordt de Rotterdamse aanpak gekwalificeerd als uniek en van een bijzonder hoog niveau, dat landelijke navolging verdient. Het programma heeft de aanpak van de vele gedragsproblemen en opvoedingsvragen bij scholen en gezinnen zeer goed doordacht, aldus de onderzoekers. Het College besluit het schoolmaatschappelijk werk in ieder geval gedurende deze collegeperiode structureel te verankeren op het huidige niveau. Iedere school is voorzien van een schoolmaatschappelijk werker, die ook functioneert als voorpost van het bureau jeugdzorg op schoolniveau. Met de huidige capaciteit bereikt het schoolmaatschappelijk werk 6 procent van de leerlingen. Het College had al eerder besloten (voorstel aan de raad afdoening motie De Waal/Kriens inzake tuchtschool) om de huidige onderwijsopvangvoorzieningen voor het voortgezet onderwijs te continueren en uit te breiden met een 'zware' variant voor leerlingen met zeer ernstige gedragsproblemen. Deze voorzieningen maken ook een onderdeel uit van het meerjarig programma samenwerking onderwijs jeugdzorg. Herin participeren de schoolbesturen, de gemeente, de deelgemeenten en de stadsregio.

9. (23-11) Het College stelt de gemeenteraad voor om de motie Duys (2004/782) voor de behandeling van de Begroting 2005 als afgedaan te beschouwen. De motie Duys heeft betrekking op het verschaffen van inzicht in de effecten van het ingevoerde systeem Vervoer op Maat (VoM) 'nieuwe stijl''.

10. (23-11) Wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) heeft op 15 oktober in Berlijn een conferentie over Grotestedenbeleid bijgewoond met als titel: "Integratie en immigratie: zijn radicale oplossingen gewenst?"

11. (23-11) Het College heeft in de deelgemeente Prins Alexander de naam Arie Hoosstraat gewijzigd in Arie Hoospad. Bewoners hebben voorgesteld het achtervoegsel 'straat' te wijzigen in 'pad', om zo een eventuele verbastering van de naam Arie Hoos te voorkomen. Arie Hoos (1798-1880) was van 1846 tot 1871 lid van de Raad van de voormalige gemeente Kralingen.

12. (23-11)Het college van B en W heeft besloten de beleidsnota "Werken aan de collectie Rotterdam; Monumentenbeleid 2005 - 2008" ter vaststelling aan te bieden aan de Gemeenteraad. In deze beleidsnota worden voor de periode 2005 - 2008 de lijnen uitgezet voor het monumentenbeleid. En wordt een onderbouwing gegeven van de financiële bijdrage die moet worden gedaan voor onder andere restauratie en onderzoek. Gelijktijdig met de presentatie van deze beleidsnota wordt ook gestart met de samenstelling van een voorlichtingspakket voor monumenteneigenaren evenals een nieuwsbrief en een website over het monumentenbeleid.

13. (23-11) Het College heeft besloten om te voldoen aan het verzoek van 'De Kempenaer Advocaten', om namens diens cliënt, Verbakel Bouwbeheer b.v., de gemeenteraad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Prins Mauritsweg 22, in Hoek van Holland. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling wordt op grond van artikel 19, lid 1, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de bouw van vijf woningen mogelijk.

14. (23-11)Het College heeft de Samenwerkingsovereenkomst met het Nationaal Restauratiefonds (NRF) aangepast. In de aangepaste overeenkomst is naast de categorieën monumenten en particuliere woningverbetering een nieuwe categorie toegevoegd. Nu komen ook projecten die het College daarvoor specifiek aanwijst in aanmerking voor leningen van het NRF.

15. (23-11) Het College heeft vier percelen grond met een gezamenlijke grootte van ruim 5.800 m2 in de wijken Liskwartier en Bergpolder verkocht aan Vestia Rotterdam Noord, voor de bouw van 59 nieuwbouwwoningen.

16. Het College heeft het "Tarievenoverzicht november 2004" vastgesteld, dat hoort bij de Verordening parkeerregulering en parkeerbelastingen 2004. Dit overzicht geeft een actueel beeld van alle straten met betaald parkeren en de hierbij behorende parkeertarieven. De tarieven worden op basis van uitbreiding van betaald parkeergebieden en/of periodieke parkeerdrukmetingen bijgesteld. Met de aanpassingen wil de gemeente Rotterdam de bereikbaarheid van de stad met de auto waarborgen en het aanbod van parkeerplaatsen op peil houden. Al het geld dat wordt opgebracht met het betaald parkeren wordt geïnvesteerd in parkeervoorzieningen. Gelijktijdig met de vaststelling van het nieuwe overzicht is het "Tarievenoverzicht april 2004' ingetrokken.

17. Het college van burgemeester en wethouders heeft het eerste Bouw- en Investeringsprogramma "Stallen en Parkeren" vastgesteld. Dit programma geeft inzicht in de bouwopgave en de prioriteitstelling van stalling- en parkeergarages. Het geeft de volgorde aan waarin de plannen worden gerealiseerd en is de basis voor de toewijzing van financiële middelen. De volgende ambities zijn vastgelegd in de financiële kaders voor het parkeerbeleid: . wegwerken van achterstallig onderhoud;
. oplossen van stallingsproblemen in oude wijken via de realisatie van wijkstallingsgarages; . stallingsgelegenheid bij woningbouwprojecten in de oude stadsvernieuwings-gebieden waaraan de gemeente tot en met 2006 een bijdrage wil leveren om het tempo in de woningbouwproductie te behouden. Daarnaast is er een categorie parkeergarages waaraan niet vanuit het Bouw- en Investeringsprogramma financieel wordt bijgedragen, maar die vanwege het gemeentelijk strategische belang, wel onderdeel zijn van het programma. Het totale programma legt de basis om tot 2010 circa 15.000 nieuwe gebouwde stallings- en parkeerplaatsen te realiseren en om bij circa 40 garages met 5500 parkeer- en stallingsplaatsen het achterstallig onderhoud weg te werken. Begin 2005 wordt de eerste gerenoveerde parkeergarage, de Sint Jacobsplaats (635 plaatsen) opgeleverd. Dit Bouw- en Investeringsprogramma is een onderdeel van het totale parkeerbeleid waarvoor de Raad door middel van het aannemen van de motie Van den Born de kaders heeft gesteld. Het programma wordt aan de commissie Fysieke Infrastructuur en Verkeer aangeboden.

18. (23-11) Het college van burgemeester en wethouders heeft het principebesluit genomen om te komen tot aanpassingen van het Rotterdams Restauratiefonds (RRF). Het College wil daarmee het gebruik van dit fonds bevorderen. Zo worden de bedragen verhoogd en de procedures vereenvoudigd. Het RRF is in 1993 gestart om eigenaren van monumenten in Rotterdam te helpen met de restauratie van hun monument. Dit doet zij door gemeentegelden beschikbaar te stellen voor restauratiehypotheken met een lagere rente. Het gebruik van het RRF bleef de laatste jaren echter achter bij de verwachtingen. In de toekomst wil het RRF zich meer richten op eigenaren van gemeentelijke monumenten en eigenaren van niet-beschermde monumentale panden in beschermde stadsgezichten. Voor de wijzigingen van het RRF moeten de achterliggende Rotterdamse Monumenten Subsidieverordening uit 1993 en de samenwerkingsovereenkomst met het Nationaal Restauratiefonds worden aangepast. Deze aanpassing wordt door het College voorgelegd aan de gemeenteraad ter vaststelling. Wanneer de wijzigingen zijn vastgelegd wordt dit aan alle eigenaren van gemeentelijke monumenten bekend gemaakt.

Middelen en Control

1. (23-11) Het college van burgemeester en wethouders heeft de bestuursrapportage derde kwartaal 2004 van de gemeente Rotterdam vastgesteld. In de rapportage wordt per beleidsveld verslag gedaan van de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van de collegeprioriteiten en de begroting 2004 in het derde kwartaal.

2. (23-11) Volgens Europese regelgeving die van toepassing is op de begroting en rekening van overheden is de gemeente verplicht informatie te verschaffen aan instanties zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze informatie, aangeduid als 'informatie voor derden', wordt verschaft in de vorm van kwartaalrapportages. Het College heeft ingestemd met de derde kwartaalrapportage en de bijbehorende verklaring waarin staat dat de informatie betrouwbaar en juist is.

3. (23-11) Het College heeft het raadsvoorstel inzake de rechtmatigheidcontrole door de accountant vastgesteld. Dit is noodzakelijk omdat de voorschriften voor de accountantscontrole bij gemeenten zijn gewijzigd. Met ingang van de controle jaarrekening over 2004 controleert de accountant niet alleen of het beeld van de jaarrekening getrouw is, maar ook of de baten, lasten en balansmutaties rechtmatig tot stand zijn gekomen. Voor de gemeente Rotterdam houdt dit in dat zowel bij de jaarrekening van de gemeente als geheel, als bij die van de gemeentelijke diensten, in één verklaring een accountantsoordeel wordt gegeven over zowel de getrouwheid als de rechtmatigheid.

|                                          |Bezoekadres:          |
|Bestuursdienst                            |Stadskantoor          |
|                                          |Rodezand 18           |
|Directie Algemene Bestuurszaken           |Rotterdam             |
|                                          |Postadres: Postbus    |
|                                          |70012                 |
|                                          |3000 KP Rotterdam     |
|                                          |                      |
|                                          |Website:              |
|Leden van de gemeenteraad,                |www.stadhuis.rotterdam|
|Voorzitters en secretarissen van de       |.nl                   |
|deelgemeenten,                            |E-mail:               |
|Hoofden van dienst, directeuren           |abz@bsd.rotterdam.nl  |
|Bestuursdienst en media.                  |Fax: (010) 217 21 54  |
|                                          |Telefoon: (010) 417 29|
|                                          |18                    |
|                                          |                      |
|                                          |Ons kenmerk: ABZ-COM  |
|                                          |                      |
|                                          |Datum:                |

---- --