VVD



Nieuws

25 nov 2004 - PvdA en VVD presenteren plannen
voor verbeterde sociale koopsubsidie

Vrijdag 26 november hebben de Tweede-Kamerleden Adri Duivesteijn (PvdA) en Pieter Hofstra (VVD), hun plannen voor een verbeterde sociale koopsubsidie gepresenteerd.

De regeling is bedoeld om mensen met lage en middeninkomens structureel te ondersteunen bij de aankoop van een huis. De huidige regeling Wet bevordering eigenwoningbezit (BEW) werkt onvoldoende goed. De BEW is een initiatiefwet geweest van de kamerleden Duivesteijn, Hofstra, Biesheuvel en Van 't Riet. Ruim drie jaar geleden is deze wet van kracht geworden. Maar de koopprijzen zijn sindsdien zodanig gestegen dat er nog nauwelijks woningen binnen het bereik vallen. Bovendien blijkt de regelgeving ingewikkeld in de uitvoering te zijn. Voor het kabinet vormt dit aanleiding om de BEW regeling af te schaffen. Duivesteijn en Hofstra zijn het daar niet mee eens. Zij zien alleen maar méér redenen om de mensen met lagere inkomens te ondersteunen bij de financiering van een koopwoning. Daarom hebben zij hun eigen initiatiefwet structureel verbeterd en dienen daartoe een voorstel van wet in, de BEW-Plus.

Onder de lagere en middeninkomensgroepen bestaat een grote wens om te kopen. De koopsector is echter voor hen onbereikbaar als gevolg van de forse prijsstijgingen. Met de voorgestelde BEW-Plus willen de indieners dat sociale koopwoning weer bereikbaar wordt. Onder een sociale koopwoning wordt door de regering een woning verstaan met een koopprijs van maximaal ¤ 156.500 inclusief transactiekosten ¤ 169.000 (prijspeil 2005). Thans is deze woning nog slechts bereikbaar voor inkomens boven de ¤ 37.000. De BEW-Plus maakt het mogelijk - met een Nationale Hypotheekgarantie (NHG) - dat lagere inkomens deze woning verantwoord kunnen kopen. De BEW-Plus maakt daarmee de sociale koopwoning weer tot een volwaardig onderdeel van het volkshuisves-tingsbeleid.

De vraag is er, de subsidieregeling is onderweg, nu dient vooral het aanbod verruimd te worden. Wat dat laatste betreft zijn de gemeenten en corporaties aan zet. Nog teveel corporaties gaan ervan uit dat hun maatschappelijke doelstelling in hoofdzaak door middel van verhuur kan worden bereikt. Verkoop van goede en betaalbare woningen blijft tot op heden onderbelicht. Gelukkig zijn er ook veel gemeenten en corporaties die wel degelijk hard bezig zijn om het eigenwoningbezit onder de lagere en middeninkomens te bevorderen. Dit verdient navolging en mag niet in de experimentele hoek blijven zitten. Lokaal beleid verdient ondersteuning van de landelijke overheid. Niet in termen van extra regelgeving, maar door een generieke rijksbrede inkomensafhankelijke koopsubsidie. Alle reden dus voor de Tweede Kamerleden Duivesteijn en Hofstra om de huidige BEW-regeling aanzienlijk te verbeteren.

De hoofdpunten van de BEW-Plus zijn:

1) Een vergroting van het bereik van de regeling, zowel in termen van inkomen , koopprijs als leeftijd;

* a. verhoging van de maximale koopprijs van ¤ 131.950 (BEW prijspeil 2004) naar de maximaal toegestane prijs van een sociale koopwoning, i.c. ¤ 156.500 (BEW-Plus prijspeil 2005);
* b. verhoging van de maximale inkomensgrens (BEW inkomensgrens huursubsidie) tot het inkomen waarbij volgens de normen van de NHG de financiering van een sociale koopwoning zelfstandig mogelijk is, i.c. ¤ 37.700 (BEW-Plus, prijspeil 2005);
* c. verhoging van de maximale hypothecaire leensom van ¤ 105.550 (BEW 2004) naar de maximaal toegestane leensom die nodig is om een sociale koopwoning te kunnen financieren, i.c. ¤ 169.000 (BEW-Plus prijspeil 2005); d. verlaging van de minimumleeftijd ten gunste van starters van 23 jaar naar 18 jaar.

2) Een grondige vereenvoudiging en aansluiting bij de Voorwaarden & Normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) waardoor:

* a. een snelle en soepele indiening en behandeling mogelijk wordt; * b. een verantwoorde aankoop is gewaarborgd door middel van een maximale financieringslast per inkomensgroep; * c. de te kopen woning aan de eisen van goed onderhoud voldoet; * d. er een restschuldregeling is voor kopers die door omstandigheden gedwongen hun woning moeten verkopen;
* e. de BEW-Plus volledig is geïntegreerd in de praktijk van de NHG (de garantieverstrekking) en daarmee in die van de financiers en hypotheekbemiddelaars.

3) Een vergroting van het aanbod door beperkingen rond 'verkoop onder voorwaarden' te vereenvoudigen:

* a. uitgangspunt blijft dat de vrije beschikkingmacht van de koper over zijn of eigendom en het beheer daarvan is gewaarborgd; * b. het huidige artikel 22 in de BEW dat beperkende voorwaarden bij de verkoop van huurwoningen niet toestaat komt te vervallen; * c. daardoor ontstaat een verruiming van kortingsmogelijkheden dan wel waardedeling waardoor projectontwikkelaars, corporaties en gemeenten specifieke arrangementen kunnen ontwerpen die het aanbod doen toenemen. Indieners verwachten dat de BEW-Plus 1 januari 2006 van kracht zal zijn.

26 november 2004