Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

26/11/04 Prinses Laurentien beschermvrouwe Hans Christian Andersen 2005

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden wordt vrijdag 26 november in Kasteel Ammersoyen in Ammerzoden door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Benedikte van Denemarken geïnstalleerd als beschermvrouwe van het project Hans Christian Andersen 2005 in Nederland.

Op 2 april 2005 is het 200 jaar geleden dat de Deense auteur Hans Christian Andersen werd geboren. Ter gelegenheid daarvan is in zijn geboorteland het Hans Christian Andersen Fonds 2005 opgericht om het leven en werk van de Deense auteur internationaal onder de aandacht brengen.
Tijdens de bijeenkomst in Kasteel Ammersoyen worden de belangrijkste Nederlandse activiteiten in het Hans Christian Andersenjaar gepresenteerd. Daaronder zijn een tentoonstelling over leven en werk van de auteur, opvoeringen van de sprookjes De sneeuwkoningin en De nachtegaal door jeugdtheater Sonnevanck en een Andersen Festival, van 7 tot 10 april in Rotterdam, met onder meer opera en dans. Bij De Efteling is nu al in het kader van Hans Christian Andersen 2005 de musical De kleine Zeemeermin te zien.

Naast culturele evenementen heeft de organisatie van Hans Christian Andersen 2005 een ABC-Fonds opgericht om analfabetisme te bestrijden. Wereldwijd zijn meer dan één miljard mensen analfabeet. Daarvan is 15 procent kind. In een wereld die evolueert door middel van communicatie wordt het voor hen die niet kunnen lezen of schrijven steeds moeilijker aansluiting te vinden. Het ABC-Fonds moet analfabetisme als sociaal probleem voor kinderen en jongeren in ontwikkelingslanden aanpakken door bestaande programma's te steunen en nieuwe initiatieven te stimuleren. Het ABC-fonds wordt na 2005 ondergebracht bij Unesco.

Reden voor de oprichting van het ABC-fonds is dat Hans Christian Andersen zijn succes gedeeltelijk te danken heeft aan de steun van een mecenas. De auteur groeide op in een arme wijk van Odense. Op 14-jarige leeftijd vertrok hij naar Kopenhagen om te werken als zanger, danser en acteur bij het Deense Koninklijk Theater. De directeur van het theater regelde voor de armlastige Andersen een plek op een school, waar hij leerde lezen en schrijven.

De Prinses is voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven. Naast de Prinses zetten goodwill ambassadeurs Daphne Deckers, Ivo de Wijs en Freek de Jonge zich in voor het project Hans Christian Andersen 2005 in Nederland.