Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
26 november 2004

BEROEP VAN KLINISCH FYSICUS WETTELIJK GEREGELD

De ministerraad heeft er op voorstel van Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) mee ingestemd om de opleidings- en deskundigheidseisen van de klinisch fysicus wettelijk te regelen. De deskundigheid omvat het dragen van de eindverantwoordelijkheid met betrekking tot het verrichten, interpreteren en beoordelen van fysische metingen en berekeningen. Klinisch fysici zorgen voor de (verbetering van) kwaliteit en veilige toepassing van medische apparatuur. Zij zijn, wat de gezondheidszorg betreft, werkzaam op een vijftal terreinen, te weten radiotherapie, radiodiagnostiek, nucleaire geneeskunde, audiologie en algemene klinische fysica. De klinisch fysicus vervult een betekenisvolle rol in het kader van de veilige toepassing van ioniserende straling.

Tot nu toe waren beroep en opleiding een aangelegenheid van de beroepsgroep. Gelet op de Europese richtlijn inzake de bescherming van personen tegen de gevaren van ioniserende straling in verband met medische blootstelling, is het van belang dat van overheidswege inhoudelijke opleidingseisen gesteld kunnen worden. Op die manier is er rechtstreekse invloed op de kwaliteit van de opleiding en examinering. Een door de minister van VWS aan te wijzen opleidingsinstelling zal met inachtneming van de wettelijke voorschriften de verantwoordelijkheid dragen voor de opleiding en de afgifte van getuigschriften. Het betreft een vierjarige opleiding. Om toegelaten te kunnen worden dient men het doctoraal examen fysica te hebben behaald. Als gevolg van dit besluit wordt `klinisch fysicus' een beschermde titel.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 26.11.04