Gemeente Amsterdam

Rappen en hoofddoeken
22 november 2004 - Djoe Lan Tan

Jongeren voeren zondag 28 november 2004 in de Meervaart een debat over de hoofddoek onder het motto "Waar maken wij ons druk over?" met Hafida Talhaoui (AEL), Ebru Umar (columniste, deelname onder voorbehoud) en Loubna Berrada (activiste). Jongeren geven hun mening live of in de vorm van een digitaal stripverhaal!

Het debat is het startsein voor de jongerenwebsite, www.TalkingHeadz.nl. Wethouder Ahmed Aboutaleb opent de middag met de lancering van de website.

Tijd en plaats


* Datum: Zondag 28 november

* Tijd: 14.00 uur - 18.00 uur

* Locatie: Meervaart

Met dans, zang en rap leveren de artiesten Brace, Yassin SB, Bad Brya, THC en Solid Ground Movement hun bijdrage aan het debat. Ook wordt deze dag de film "De Multiculturele Buurt" vertoond. De film toont interviews met ouderen en jongeren uit Amsterdam-West over geloof en beeldvorming. Het doel van deze dag is om jongeren te activeren, te motiveren en tot nadenken te stemmen over hun bijdrage en positie in de multiculturele samenleving.

5alljongedamesopeenrijslvovfeb2004.jpg (512 Kb)

Website met stripverhalen

Het debat en de jongerenwebsite www.TalkingHeadz.nl zijn het initiatief van Butterfly Works en Be at the Media (SJA). De website is opgezet in het Nederlands, Engels en Frans en bestaat uit de digitale stripverhalenmaker, het forum en achtergrondinformatie. Met de stripverhalenmaker maken jongeren korte stripverhalen waarmee zij reageren op de stelling van de week en vertellen over de ervaringen uit hun dagelijks leven.

De hoofddoekdraagsters aan het woord

In de eerste editie is het discussieonderwerp de hijab ofwel de hoofddoek. De hoofddoek is een thema dat in heel Europa speelt. Ondanks alle aandacht voor het onderwerp komen de meiden die hoofddoeken dragen niet of nauwelijks in beeld en aan het woord. Hoofddoekdraagsters en ook andere jongens en meiden worden gestimuleerd om actief aan de discussie deel te nemen.

Door discussie, creativiteit en controversiële maatschappelijke onderwerpen te combineren in een website wil www.TalkingHeadz.nl een platform zijn voor alle Europese jongeren.

De Multiculturele Buurt

Het debat "Waar maken wij ons druk over" wordt georganiseerd door het project De Multiculturele Buurt van het Oranje Fonds. De Multiculturele Buurt stimuleert initiatieven in de multiculturele samenleving.
Jongerenmediacentra Be at the Media en s.t.u.d.i.o.west hebben het debat geïnitieerd als onderdeel van het project The Real Westside Story. Ook de websiteTalkingHeadz.nl maakt hier onderdeel van uit.

Stichting Butterfly Works ontwikkelt multimedia projecten en educatief materiaal voor jongeren en zoekt duurzame antwoorden op sociale vraagstukken. Het SJA (Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam) leidt verschillende jongerencentra in Amsterdam, zoals Be at the Media, waar jongeren in hun vrije tijd deelnemen aan verschillende activiteiten.

0aflyerhoofddoek.jpg (164 Kb)

© Gemeente Amsterdam