Gemeente Voorburg-Leidschendam


PS-Woonservicezones goed voor 267.000

Gezamenlijk persbericht Gemeente Leidschendam-Voorburg en woningcorporatie Vidomes, 3 december 2004

---

Het door de gemeente Leidschendam-Voorburg en woningcorporatie Vidomes ontwikkelde concept van PS-Woonservicezones is in de prijzen gevallen. Het landelijke Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing (IPSV) van het Ministerie van VROM kent de initiatiefnemers een subsidie toe van 267.000. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet het idee of plan echt vernieuwend zijn en een duidelijke voorbeeldfunctie hebben. De betrokken partijen willen de komende twee jaar maximaal inzetten op Parkmanagement en Sociale Cohesie (PS) in de 12 woonservicezones, in de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Als gemeente en corporatie timmeren we al een tijdje aan de weg met het idee van de woonservicezones. Ons streven is ervoor te zorgen dat iedereen die dat wil, zo lang mogelijk in zijn eigen wijk kan blijven wonen. Het ontvangen van deze subsidie is voor ons een bevestiging dat we op de goede weg zijn, aldus wethouder Houtzager van de gemeente Leidschendam-Voorburg en mevrouw Duiverman, directeur van Vidomes Leidschendam-Voorburg.

Innovatief vermogen
De aanvraag bestaat uit een flink aantal vernieuwingen. Deze vernieuwingen komen voort uit de bestaande samenwerking tussen de 26 organisaties op het gebied van Wonen, Welzijn en Zorg (WWZ) in de gemeente. Enkele voorbeelden van deze vernieuwingen:
· Het concept van parkmanagement is in de ontwikkeling van woonservicezones nog niet eerder toegepast. Voor elke zone zal een vorm worden uitgewerkt die juridisch, organisatorisch en financieel het beste aansluit bij de situatie in de betreffende zone.
· Er worden nieuwe profielen voor vrijwilligersfuncties ontwikkeld, die aantrekkelijk zijn voor jonge senioren. Te denken valt bijvoorbeeld aan wijkreceptionist, ouderenadviseur, servicepuntbeheerder etc.

· Door de opdeling van de gemeente in woonservicezones geven de partijen aan de woonservicezone als gemeengoed te beschouwen. Met de ontwikkeling van de 12 zones spelen partijen maximaal in op de behoeften en wensen van bewoners.

Parkmanagement
Parkmanagement laat een woonservicezone beter functioneren. Door een wijk als woonservicezone te zien, wordt het aanbod van wonen, welzijn, services en zorg optimaal op elkaar afgestemd. Dit is van bijzonder belang voor speciale groepen zoals senioren, maar niet alleen voor hen. Elke wijk profiteert ervan en bewoners worden bediend vanuit hun behoeften. Het aanbod in de wijken kan dus onderling uiteenlopen. Parkmanagement is een vorm van gebiedsbeheer waarbij alle partijen die wonen of werken in een gebied, vanuit hun gemeenschappelijk belang betrokken willen zijn. Het concept wordt wel toegepast bij bedrijvenparken, kantoren en parkeergarages. In Leidschendam-Voorburg willen de partijen dit concept gebruiken om betrokkenheid van bewoners, gebruikers en aanbieders bij de wijk duurzaam te vergroten. Nu nog wordt voor elk project op gebied van wonen, zorg en welzijn in een wijk een unieke aanpak voor samenwerking gezocht. Parkmanagement vergemakkelijkt dit proces. Andere voordelen van parkmanagement zijn bijvoorbeeld de optimalisatie van ruimtegebruik, kosten- en schaalvoordelen, een stimulans voor samenwerking en verhoging van de kwaliteit van voorzieningen in de buurt.

Sociale cohesie
De sociale cohesie heeft alles te maken met de leefbaarheid in wijken. Het voornemen is erop gericht het vrijwilligersbeleid beter en moderner te organiseren en daarmee de aantrekkingskracht voor jonge senioren te vergroten. De gemeente kent nu al veel senioren die vrijwilligerswerk doen of willen doen. De komende jaren neemt dit naar verwachting nog verder toe. Kansen liggen bij vrijwilligersbeleid in relatie tot de extramuralisering (waar nog nauwelijks ervaring mee is), de komende veranderingen in de AWBZ en de nieuwe welzijnswetgeving. Lokale instellingen op het gebied van welzijn en zorg zijn traditioneel gewend te werken met vrijwilligers binnen de instellingen zelf. Zij leveren graag een bijdrage aan de ontwikkeling van nieuw vrijwilligersbeleid dat veel meer gericht is op werk buiten de instellingen: in de wijken.

Inzet van 267.000
Het toegekende subsidiebedrag wordt ingezet over een periode van 2 jaar. De belangrijkste bestedingen zijn:

· Inhuur van een projectleider voor zowel het gehele WWZ-traject als voor de ondersteuning van 12 werkgroepen voor de woonservicezones. De werkgroepen worden geleid door Vidomes, Zorginstellingen WZH en Florence en de Welzijnsinstelling SWOL.

· Opbouw van een database met zowel de kwantitatieve als kwalitatieve gegevens per zone. Daarvoor worden op twee momenten bewonersenquêtes gehouden. Deze gegevens maken vraaggericht werken mogelijk.
· Een adviesbureau gespecialiseerd in parkmanagement ontwikkelt samen met de partijen modellen voor de verschillende woonservicezones. Deze modellen beschrijven de organisatie in een zone en de financiële en juridische aspecten van de samenwerking. Zaken van belang hierin zijn: stichting of vereniging van eigenaren, beheer van de organisatie en samenstelling van het dienstenpakket.

· Een vrijwilligerscoach werft vrijwilligers en begeleidt en coördineert activiteiten. De belangrijkste taak is het ontwikkelen van nieuwe profielen voor vrijwilligerswerk.

Deelnemende organisaties
Initiatiefnemers van de aanvraag zijn Woningcorporatie Vidomes en de gemeente Leidschendam-Voorburg. Zij dienden de aanvraag in namens de 26 instellingen en organisaties die betrokken zijn bij het lokale Wonen, Welzijn en Zorg beleid. Dit zijn 5 organisaties namens de vragers (georganiseerde bewoners), 3 zorgverzekeraars, gemeente, 3 woningaanbieders, 2 welzijnsinstellingen, 9 zorgaanbieders en 4 instellingen op het gebied van cure (zoals ziekenhuizen en huisartsen).
Bekijk het complete overzicht van de deelnemende partijen.

Meer informatie
Op de internetsite van het Ministerie van VROM is meer info beschikbaar over het InnovatieProgramma Stedelijke Vernieuwing, zie www.vrom.nl