Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Geweigerd voor een zorgverzekering? Meld het de CG-Raad!

06-12-2004
Een nieuwe Zorgverzekeringswet is in de maak. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) zet alles op alles om invloed uit te oefenen op de vergaande, voor patiënten nadelige plannen. Om zo goed mogelijk kritiek aan de Tweede Kamerleden te kunnen doorspelen heeft de CG-Raad uw ervaringen nodig. Stuur uw reactie zo snel mogelijk!

Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer de zorgverzekeringswet. De CG-Raad wil op basis van veel ervaringen uit de hedendaagse praktijk invloed uitoefenen op de besluiten. En als het even kan: iedere vorm van risicoselectie uit de wereld helpen!

Wat is er aan de hand?
Volgens minister Hoogervorst van Volksgezondheid biedt de nieuwe zorgverzekeringswet volop keuzevrijheid aan de verzekerden. Want je kunt van zorgverzekeraar wisselen. Maar is dit werkelijk zo? Een zorgverzekeraar mag inderdaad niemand weigeren, maar deze acceptatieplicht gaat alleen op voor de basisverzekering. Dus niet voor een aanvullende verzekering.

De CG-Raad vreest dat mensen voor het afsluiten van een aanvullend pakket geselecteerd kunnen worden op gezondheid, of dat zij te maken krijgen met extra hoge premies. Wisselen van verzekeraar wordt voor hen dus moeilijk of zelfs onmogelijk.

De CG-Raad hoopt daarom zoveel mogelijk reacties te krijgen van mensen die ervaring hebben opgedaan met risicoselectie, vanwege een aandoening. Natuurlijk kunt u die ervaringen alleen hebben opgedaan binnen het huidige, nog werkende zorgverzekeringssysteem. Graag ontvangt de CG-Raad reacties en ervaringen als u:
* bent geweigerd voor een (aanvullende) verzekering,
* een extra hoge premie moet betalen,

* problemen hebt gehad bij het veranderen van zorgverzekeraar.

Stuur uw reactie liefst uiterlijk op maandag 6 december naar: cvanderhoeven@cg-raad.nl of naar CG-Raad, C. van der Hoeven, Postbus 169, 3500 AD Utrecht.

Houd uw verhaal zo kort mogelijk en onderbouw het met feiten (bijvoorbeeld: ik moet nu een maandelijkse som van EUR ... betalen, dat is EUR ... hoger dan de gangbare premie). Geef in ieder geval de volgende gegevens door:

* of u ziekenfondsverzekerd of particulier verzekerd bent,
* bij welke zorgverzekeraar(s) u problemen hebt (gehad),
* en met welke argumenten u geweigerd bent of hogere premie moet betalen.

Lees ook!
Persbericht: Meldpunt Overstap Zorgverzekeraar & Zorgverzekering 2004-2005

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl