Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wet maatschappelijke ondersteuning

Overhandiging 'Internationale classificatie van het menselijk functioneren'

Op 1 december jl. heeft CG-Raad-voorzitter Jan Troost de Internationale Classificatie van het menselijk Functioneren (ICF) overhandigd aan een tiental kamerleden van de vaste commmissie Volksgezondeheid, Welzijn en Sport (VWS). De overhandiging volgde op de aanbieding van het manifest WMO? Alleen maar zó!.

Een van de fundamentele problemen die de achterban van de CG-Raad heeft met de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling (WMO) komt voort uit het gerommel met definities. Het ministerie van VWS weet kennelijk niet meer wat een beperking, een belemmering, of een handicap inhoudt. Dit is erg schadelijk voor de rechtzekerheid van mensen met een chronische ziekte of een handicap.

In het denken van VWS is het verband tussen problemen die mensen hebben met hun omgeving en de mogelijkheden die zij hebben, ver te zoeken. Dat geldt ook voor de benadering over wat noodzakelijk is om een beperking of een belemmering op te heffen. Het definitievraagstuk is het hart van iedere wet. VWS meent dat de WMO zonder dit hart kan functioneren bij gemeentelijke overheden.

Het manifest WMO? Alleen maar zó! voorziet in een oplossing voor dit fundamentele en politiek gevoelige onderwerp. Jan Troost heeft, om het belang van dit onderwerp te onderstrepen, namens de gebruikers van AWBZ, Wvg en Welzijnsvoorzieningen, de Internationale Classificatie van het menselijke Functioneren aan de Tweede Kamerleden aangeboden.

(Geplaatst: 6 december 2004)
---