LEI

06-12-2004

Consequenties van EU-lidmaatschap Turkije

Een onderzoeksteam van Wageningen UR - onder leiding van Prof. Dr. Arie Oskam - presenteerde een studie over de consequenties van Turkije's toetreding tot de EU tijdens een persconferentie en seminar in Nieuwspoort op vrijdag 3 december. Dit rapport geeft een overzicht van Turkije's landbouw- en voedingsmiddelensectoren en van de plattelandsgebieden. Uitgaande van de hypothese dat Turkije in 2015 tot de EU toetreedt zijn de gevolgen voor deze sectoren voor zowel Turkije als de EU onderzocht. De analyse is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur, beleidsstukken en andere informatiebronnen. Dit rapport vult andere studies van de Europese Commissie aan en gebruikt een benadering die de nadruk legt op langetermijnprocessen en institutionele ontwikkelingen.

Landbouw en voedingsmiddelen nemen in de toekomstige toetredingsonderhandelingen waarschijnlijk een belangrijke plaats in. Turkije is de derde grootste exporteur van groente en fruit in de wereld en in de landbouw werkt een derde van de totale arbeidspopulatie. Onderwerpen als dier- en plantgezondheid, milieu en voedselveiligheid liggen gevoelig. Verder beslaan de beleidsgebieden die in dit rapport behandeld worden momenteel 80% van het totale EU-budget.

Het rapport is beschikbaar op www.wur.nl/reports. Klik hier voor de beschrijving van het onderzoekproject en pdf-document (2 MB). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. Siemen van Berkum (070-3358101), hij is één van de co-auteurs.