---

Nieuwsberichten
---

Luchtmacht verkoopt luchtverdedigingssystemen aan Roemenië

6-12-2004 17:26:00

De Koninklijke Luchtmacht verkoopt acht complete Hawk luchtverdedigingssystemen inclusief 78 voertuigen aan Roemenië. Met de verkoop is een bedrag van 23,5 miljoen euro gemoeid. De systemen worden naar verwachting in het tweede kwartaal van 2005 overgedragen aan de Roemeense luchtstrijdkrachten. De luchtmacht beschikt nu nog over vier Patriot luchtverdedigingssystemen die behalve tegen de dreiging van vliegtuigen ook kunnen worden ingezet tegen ballistische raketten.

De Hawk luchtverdedigingssystemen zijn tot 2004 in gebruik geweest bij de Groep Geleide Wapens (GGW) van de Koninklijke Luchtmacht. De HAWK is een grond-lucht-geleide-wapensysteem dat vanaf een mobiel onderstel wordt gelanceerd. Tijdens de vlucht wordt de raket geleid door een zelfzoekend, elektronisch besturingssysteem.

Sinds 1994 waren de HAWK-eenheden op de Groep Geleide Wapens nabij Venray geplaatst. Daarvoor maakten de systemen sinds de zestiger jaren ten tijde van de Koude Oorlog deel uit van de luchtverdedigingsgordel aan de oostgrens van Duitsland.

Nieuws Nieuwsberichten