Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 6 december 2004

Opnieuw Afghaanse verdachte van oorlogsmisdaden aangehouden

In een onderzoek naar oorlogsmisdaden heeft de Nationale Recherche een tweede Afghaanse verdachte aangehouden. Het gaat om het voormalige hoofd van de afdeling ondervraging van de militaire inlichtingendienst KhAD.

De 58-jarige Habibullah J. woonde met zijn gezin in Benschop, waar hij vorige week donderdag is aangehouden.

Ruim een week geleden hield de Nationale Recherche in Boskoop al het voormalige hoofd van de Afghaanse militaire inlichtingendienst aan. Beide mannen worden verdacht van schending van de wetten en gebruiken van de oorlog, zoals deze zijn vastgelegd in het Verdrag van Genève van 12 augustus 1949. Tegen hen wordt onder leiding van het Landelijk Parket strafrechtelijk onderzoek gedaan op basis van de Wet Oorlogsstrafrecht en de Uitvoeringswet Folteringverdrag.

J. diende in 1996 in Nederland een aanvraag in om te worden toegelaten als vluchteling. Dat is hem in 2000 geweigerd, omdat hij gelet op zijn functie in de KhAD medeverantwoordelijk zou zijn voor folteringen en schendingen van mensenrechten. De gezamenlijke Afghaanse inlichtingendiensten zijn verantwoordelijk voor de marteling van 200.000 politieke tegenstanders, van wie er 50.000 zijn gedood. De KhAD heeft zich tijdens het communistische bewind in Afghanistan op grote schaal schuldig gemaakt aan zeer ernstige schendingen van mensenrechten.

Door getuigen in Nederland, Afghanistan en Pakistan zijn verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van J. bij folteringen van tegenstanders van het communistische regime. Bij de doorzoeking van de woning van J. is beslag gelegd op documenten. Hij is na zijn aanhouding in verzekering gesteld en vandaag door de rechter-commissaris in Arnhem voor tien dagen in bewaring gesteld.

De Nationale Recherche is op het e-mailadres
warcrimesunit@klpd.politie.nl bereikbaar voor getuigen die in verband met deze zaak contact met de politie willen opnemen.

Voor informatie: Wim de Bruin