Gemeente Dordrecht


---

Dordtse musea delen cadeautjes uit en zijn vijf dagen gratis toegankelijk

Alicja Rakuzyn
December is feestmaand in Dordrechts Museum en in SIMON VAN GIJN - museum aan huis.

Combineer een dagje Kerstmarkt met museumbezoek.

De Dordtse musea hebben de maand december uitgeroepen tot feestmaand. Het Dordrechts Museum en SIMON VAN GIJN - museum aan huis zijn deze maand twee weekeinden gratis toegankelijk. Dat zal zijn tijdens de kerstmarkt (op 17, 18 en 19 december) en tijdens het kerstweekeinde op vrijdag 24 december en op zondag 26 november. Op Eerste kerstdag zijn de Dordtse musea, net als alle andere musea in het land, gesloten.

Het pand van SIMON VAN GIJN - museum aan huis aan de Nieuwe Haven zal in de maand december helemaal in kerstsfeer zijn opgetuigd en in beide musea mogen bezoekers bij de balie een gratis attentie in ontvangst nemen. Het betreft hier een goudkleurige enveloppe die gevuld is met ansichtkaarten, boekenleggers en nog eens twee vrijkaartjes voor een eventueel toekomstig museumbezoek.
Dit alles als gevolg van het feit dat het jaar 2004 in vele opzichten een fantastisch jaar was voor zowel het Dordrechts Museum als voor SIMON VAN GIJN - museum aan huis.

Museumprijs
Directeur Peter Schoon, directeur van de beide musea legt uit waarom: ,,Ten eerste heeft SIMON VAN GIJN - museum aan huis dit jaar de Museumprijs 2004/2005 gewonnen. We mogen ons dus de komende twee jaar het beste museum van Nederland noemen. Het fonds prijst ons beleid en de goede sfeer en noemt het museum `een pareltje binnen de categorie van musea die gewijd zijn aan één persoon'. Daar zijn we natuurlijk heel erg trots op."
Schoon vervolgt: ,,Ook in het Dordrecht Museum hadden we een feestje te vieren... een jubileumfeestje om precies te zijn. We bevinden ons dit jaar precies honderd jaar in het monumentale, voormalige kloostergebouw, aan de Museumstraat. We zijn al een eeuw erg gelukkig met dit prachtige onderkomen."

Aankopen
Ook op het gebied van nieuwe aanwinsten was het voor het Dordrechts Museum een goed jaar. Schoon: ,,Zo hebben we onder andere uniek werk kunnen aankopen van Aelbert Cuyp (1620-1691), een van de belangrijkste landschapschilders uit de Gouden Eeuw. Het betreft hier het charmante portret van de befaamde twintigjarige eend Sijctghen uit 1647. Ook heeft het Dordrechts Museum het werk Colorado Blvd aangekocht van Hans Broek (Veenendaal, 1965), een van de meest toonaangevende Nederlandse schilders van dit moment. Andere aanwinsten van dit jaar zijn het werk Schipbreuk van de bekende zeeschilder Adam Willaerts (1577-1664) en Waterlelies van Paul Gabriël (1828-1903)."

Tentoonstellingen
Op het gebied van tentoonstellingen was het eveneens een prachtig jaar: Sinds eind mei van dit jaar is het Dordrechts Museum immers hét museum van de 19de eeuw. Nog tot medio 2006 zijn hier in Dordrecht hoogtepunten uit de collectie 19de-eeuwse schilderkunst, beeldhouwkunst en kunstnijverheid van het Rijksmuseum te zien. Samen met topstukken uit het Dordrechts Museum, dat zelf een belangrijke verzameling Nederlandse kunst uit de 19de eeuw bezit, vormen ze een uniek geheel. Ook een overzichtstentoonstelling van het werk van de eerder genoemde Nederlandse Kunstenaar Hans Broek, de publiekstentoonstelling Dordt Kiest, met als uiteindelijke winnaar het prachtige werk Groothoofd bij Maanlicht van de schilder Jongkind. Verder was (en is) er nog de tentoonstelling die is opgebouwd rond het aangekochte werk Sijctghen (met veel prachtig werk van Aelbert Cuyp) en ook de tentoonstelling Hollands Licht trok veel belangstellenden naar het Dordrechts Museum.
In SIMON VAN GIJN - museum aan huis draait het natuurlijk om het prachtige woonhuis van de verzamelaar en bankier Simon van Gijn, maar ook hier was er extra veel belangstelling voor een aantal tijdelijke tentoonstellingen, waaronder Verzameld Verleden (de Vaderlandse geschiedenis), Theater aan Huis en Schepen op Schaal. Ook was er nog de tentoonstelling met werk van de kunstenaar Raoul Hynckes, die door de liefhebbers van dit genre enthousiast ontvangen werd. ,,Kortom, het was een topjaar voor ons. Alle reden voor ons om eens wat terug te doen voor al die Dordtenaren die ons een warm hart toedragen. Wij geven een rondje, als een symbolisch bedankje aan al die mensen die ons door de jaren heen gevolgd en gesteund hebben."

Dordrechts Museum SIMON VAN GIJN - museum aan huis Museumstraat 40 Nieuwe Haven 30
Postbus 1170 Postbus 1170
3300 BD Dordrecht 3300 BD Dordrecht
078 648 21 48 078 639 82 00
www.dordrechtsmuseum.nl www.simonvangijn.nl
dordrechtsmuseum@dordrecht.nl simonvangijn@dordrecht.nl