Provincie Noord-Holland

Steunpunt Mantelzorg Zorg Gooi en Vechtstreek winnaar Cees Korverprijs 2004
Gedeputeerde Rinske Kruisinga, portefeuillehouder voor Zorg van de provincie Noord-Holland, heeft de Cees Korver Zorgvernieuwingsprijs 2004 uitgereikt aan het steunpunt Mantelzorg Gooi & Vechtstreek voor het project De mediamantel. Er waren 39 genomineerden.

De Cees Korver prijs is dit jaar voor de vijfde maal uitgereikt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van maximaal 15.000,- en een kunstwerk van Iris le Rütte.

Volgens de jury gaat het om een
vernieuwend project omdat met name erkenning en waardering wordt uitgesproken voor de jonge mantelzorgers. Aandacht voor jonge mantelzorgers is een speerpunt in het provinciale mantelzorgbeleid. In dit project maken jonge mantelzorgers onder begeleiding van de Media-Academie een film, waarin zij zelf meespelen. Doel van de film is vergroting van het inzicht in de eigen positie en rol binnen het gezin. De jury is er bij haar overwegingen vanuit gegaan dat het een professionele film wordt die een goed inzicht geeft en herkenning oproept
. Door ruime bekendheid te geven aan de film krijgen ook andere jonge mantelzorgers meer erkenning, begrip en waardering voor hun vaak moeilijke taak.

Aan het project "Documentaireverslag van het meerjarig proces op het snijvlak van bouwen, wonen en zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke handicap" van de instelling Esdégé Reigersdaal Heerhugowaard, is de aanmoedigings-/ waarderingsprijs 2004 toegekend, bestaande uit een kunstwerk.

Volgens de jury gaat het hierbij om een nieuw
project waarbij de intramurale capaciteit van ruim 300 bewoners van Esdégé Reigersdaal wordt geïntegreerd in een nieuwe woonwijk. De instelling verleent daarbij medewerking aan de inrichting van de wijk en creëert op deze manier nieuwe zelfstandige woonruimte voor 200 cliënten. Van het hele proces wordt een documentaire gemaakt, refererend aan de beleidsontwikkelingen in de gehandicaptenzorg. Het project is een goed voorbeeld van community-care (zorgzame wijk), en dus ook van het provinciale beleid op het gebied van Wonen, welzijn en zorg (WWZ).

Doel van de jaarlijkse Cees Korver Zorgvernieuwingsprijs is het stimuleren van projecten en activiteiten met een voorbeeldwerking op het gebied van de zorgverlening die de zorg verbeteren en/of vernieuwen. Alle Noord-Hollandse instellingen met activiteiten in de zorg kunnen meedingen.

In de jury, onder voorzitterschap van gedeputeerde Rinske Kruisinga zitten statenlid mevrouw van Gaalen-Haanstra, statenlid de heer Brekelmans, en twee externe deskundigen; mevrouw de Veer van het NIVEL in Utrecht en de heer Crasborn van AGIS-Zorgverzekeringen in Amersfoort.

Meer informatie: Floor de Jong, tel. 023 514 3531 Marcel van Kanten 7 december 2004