Gemeente Den Haag

december 2004
Onderhoudsstimulering Duindorp succesvol (6 december)

Woningeigenaren kunnen nog tot 1 januari subsidie aanvragen bij het adviesbureau woningonderhoud van Woningbeheer aan het Koningsplein 31. Op 1 januari eindigt de aanwijzing van Duindorp als gebied voor de onderhoudsstimulering. Vanaf 2000 werden woningeigenaren gestimuleerd om met een gemeentelijke subsidie onderhoud aan hun woning uit te voeren.

Woningbeheer NV voerde het stimulerings-programma in opdracht van de gemeente uit. Hiervoor maakte zij voor 905 woningen een rapportage over de staat van onderhoud. Voor het aanpakken van het noodzakelijk onderhoud konden eigenaren subsidie aanvragen. Voorwaarde was dat het onderhoud door de Vereniging van Eigenaren (VvE) werd opgepakt. In totaal was hiervoor een bedrag van EUR1,5 miljoen gereserveerd.

Succes
Dat het programma succesvol was mag worden geconcludeerd uit de cijfers: 655 eigenaren hebben een subsidie ontvangen (stand op 1 juli 2004).
Veel VvE's werden gestimuleerd om actief te worden. De gemeente verwacht dat dit ook in de toekomst vruchten afwerpt, het geeft meer zekerheid voor de continuïteit van het onderhoud. Niet alleen eigenaren profiteerden van de subsidieregeling; de hele buurt heeft een betere uitstraling nu de woningen er goed uitzien. Een aantrekkelijke woonomgeving nodigt uit tot investeringen en heeft doorgaans ook een gunstig effect op de waarde van het onroerend goed. Dit heeft weer een positieve invloed op de leefbaarheid.